Miercuri, 13 februarie 2013, ora 17:00, la Cartea de Nisip (Timişoara) va avea loc dezbaterea literară “Eliade după Eliade”. Despre aspectele mai puţin cunoscute ale operei lui Eliade vorbesc: Marcel Tolcea, Samuel Tastet şi dr. Cornel Ungureanu. Dezbaterea are loc cu ocazia apariţiei volumului “Eliade, ezotericul” de Marcel Tolcea, “Est – Samuel Tastet editeur”, ediţia a doua. Evenimentul e organizat de Cartea de Nisip şi Institutul francez din Timişoara.
“Eliade, ezotericul” este o lucrare despre un Eliade puţin cunoscut: un Eliade care, înainte de 1944, îi cita în mod special pe René Guénon sau Coomaraswamy.
Ediția a doua a cărții lui Marcel Tolcea, apărută la “Est – Samuel Tastet editeur” lărgește aria raporturilor dintre opera literară și științifică a lui Eliade şi gnoza, hermeneutica, tradiționalismul guenonian sau francmasoneria.
“Eliade, ezotericul” este cel mai complet studiu, în limba română, despre Eliade și ezoterism și se referă la familiarizarea lui Eliade cu René Guénon, gravitând în jurul operei literare a lui Mircea Eliade.” – Moshe Idel, Profesor la Universitatea Ebraică din Ierusalim
Marcel Tolcea s-a născut în 1956, la Sînnicolau Mare, județul Timiș. Este profesor universitar la Universitatea de Vest Timișoara și director al Muzeului de Artă Timișoara, scriitor și jurnalist. A semnat prefețe, studii introductive, studii în peste 40 de volume. A fondat publicații (Timișoara, Sport Vest, Accent), a susținut rubrici permanente în publicații locale și naționale. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România; 1990 – membru fondator al Societăţii Timişoara; 1991 – membru fondator al Fundaţiei Soros și al board-ului naţional şi local (1992–1995); 1991 – membru fondator al Institutului Intercultural Timişoara şi secretar al Consiliului de Administraţie. 2000–2008 – membru în Consiliul de Administraţie al Fundaţiei naţionale CONCEPT, (Soros Open Network); 2011–2012 – membru al Consiliului Național de Atestare a Diplomelor, Titlurilor și Certificatelor Universitare; din 2010 – redactor și membru al Consiliului științific al revistei Trivium. Revistă de gândire simbolică. Prima ediţie a cărții Eliade, ezotericul a apărut la editura Mirton în 2002. A primit Premiul pentru eseu românesc al Asociaţiei Editorilor din România (2003) și Premiul Asociaţiei Scriitorilor din România, Filiala Timişoara (2003).