spot_img

Andra Rotaru, Radu Vancu, Cosmin Perţa, Vlad Molodovan şi Mihai Iovănel, laureaţii Galei Tinerilor Scriitori 2013

Marţi, 15 ianuarie 2013, de Ziua Naţională a Culturii, în sala de festivităţi a Institutului Cultural Român, a avut loc ediţia a III-a a Galei Tinerilor Scriitori/ CARTEA DE POEZIE A ANULUI. Din cele 132 de titluri înscrise, juriul, format din criticii literari: acad. Eugen Simion (preşedinte), Daniel Cristea-Enache, Paul Cernat şi Bogdan Crețu, a nominalizat câte trei titluri pentru fiecare categorie în parte. Câştigătorii acestei ediţii sunt: „Tânărul poet al anului 2012”, ex aequo, Andra Rotaru şi Radu Vancu; „Tânărul prozator al anului 2012”, Cosmin Perţa; „Tânărul critic al anului 2012”, Mihai Iovănel; „Tânărul scriitor al anului 2012”, Vlad Moldovan; „Cartea de poezie a anului 2012”: „Substanţe interzise”, Liviu Ioan Stoiciu, Editura Tracus Arte. Evenimentul a fost transmis în direct de Radio România Cultural şi a fost prezentat de scriitorul Dan Mircea Cipariu, de altfel iniţiatorul acestui eveniment. Invitaţi de onoare au fost actriţa şi scriitoarea Ioana Crăciunescu, flautistul Ionuţ Bogdan Ştefănescu şi pianistul şi muzicianul Mircea Tiberian. Valoarea generală a premiilor este de 13.000 lei, bani oferiţi de Ministerul Culturii şi de Institutul Cultural Român.


Dan Mircea Cipariu: „La a treia ediţie îmi dau seama că acest eveniment a devenit unul de referinţă pentru cultura vie. A fost o ediţie extrem de disputată, pentru că au fost înscrise 132 de titluri. Fiind în ţara în care poetul s-a născut român, cele mai multe cărţi au fost înscrise la poezie. Nominalizările reprezintă, în fapt, nume consacrate ale generaţiei 2000”.

„Tânărul poet al anului 2012”, ex aequo, Andra Rotaru şi Radu Vancu

Nominalizaţii la categoria „Tânărul poet al anului 2012”: Vlad Moldovan, pentru volumul “Dispars”, Editura Cartea Românească; Andra Rotaru, pentru volumul „Lemur”, Editura Cartea Românească”; Radu Vancu, pentru „Frânghia înflorită”, Casa de Editură Max Blecher.

Criticul literar Bogdan Creţu, membru al juriului, a anunţat şi oferit premiul „Tânărul poet al anului 2012”. Premiul i-a fost acordat lui Radu Vancu, ex aequo, pentru volumul „Frânghia înflorită”, Casa de Editură Max Blecher.

„E foarte greu să îl prezinţi pe Radu Vancu în numai două minute. Este un autor care debutează în 2002, cu „Scrisori pentru Camelia”, urmează alte volume, şi anul acesta „Frânghia înflorită”. Începe să se contureze cumva un proiect al cărţilor de poezie scrise de Radu Vancu. Nu o să dau verdicte critice. Este un poet consacrat deja. Aş putea să spun mai multe despre scriitorul Radu Vancu. Un scriitor şi un foarte bun cititor de poezie. Un lucru la fel de important: un om pentru care valoarea contează şi un om vertical. „Frânghia înflorită” e un volum care rontujeşte foarte frumos ceea ce începuse în „Scrisori pentru Camelia”. Radu Vancu îşi îmblânzeşte nişte demoni, sunt nişte constante, moartea, experienţa de a fi tată etc. Unul dintre poeţii pe care aş paria oricând şi în care am mare încredere că e capabil să se reinventeze oricând”, a spus criticul literar Bogdan Creţu despre poetul Radu Vancu.

Radu Vancu: „Îi mulţumesc lui Bogdan Creţu, el a fost mereu imoral de generos cu mine. Mulţumesc juriului, pentru că a fi nominalizat şi chiar premiat de un astfel de juriu este onorant. Citesc un text din carte, care a dat şi titlul cărţii, un titlu pentru care îi mulţumesc poetei Ana Dragu”.

Criticul literar Paul Cernat, de asemenea membru al juriului, a oferit, ex aequo, Premiul „Tânărul poet al anului 2012”: „Celălalt premiat este, de fapt, cealaltă. Este o poetă tânără, dar matură poetic. Este vorba despre Andra Rotaru, care primeşte premiul pentru volumul „Lemur”, Editura Cartea Românească, volum pe care îl am la purtător pentru că nu vreau să vă reţin foarte mult atenţia, dar vreau să citesc un poem care mie mi-a plăcut şi pe care îl consider reprezentativ pentru poezia Andrei, această poetă stăpână pe poezia sa, cu scenografii stranii. O poetă adevărată, care îşi bine merită acest premiu”.

„Vreau să spun doar că acest volum face parte dintr-un proiect mai mare, sper nu doar poetic, şi că nu am văzut niciodată lemurienii”, a spus Andra Rotaru, înainte de a citi câteva poeme din cel mai recent volum al său.

„Tânărul prozator al anului 2012”, Cosmin Perţa

Nominalizaţii pentru premiul „Tânărul prozator al anului 2012” au fost: Cosmin Perţa, pentru “Teofil şi Câinele de lemn”, Editura Herg Benet; Dan Sociu, pentru “Combinaţia”, Editura Casa de Pariuri Literare; un cristian, pentru “morţii mă-tii”, Editura Casa de Pariuri Literare.

Premiul „Tânărul prozator al anului 2012” a fost prezentat de criticul literar Bogdan Creţu: „Observ un singur lucru, că toate cele trei nume nominalizate pentru premiul la proză s-au făcut cunoscute iniţial în ipostaza de poeţi şi s-au impus, în ultimii ani, ca nişte poeţi buni. Premiul îi revine lui Cosmin Perţa pentru volumul “Teofil şi Câinele de lemn”, Editura Herg Benet. Spuneam că pe Cosmin Perţa îl ştiam ca poet, dar, în 2007, a publicat prima sa carte de proză („Povestiri la marginea lumii”, Editura Polirom), a revenit în 2010 şi, anul acesta, cu “Teofil şi Câinele de lemn”, editura Herg Benet. E o carte care cucereşte nu numai prin firesc ci şi printr-o anumită calofilie. Depinde şi ce aştepţi de la un tânăr prozator. Genul prozei cere şi o anumită experienţă de scris. Concurenţa nu a fost atât de mare ca la poezie. O carte frumoasă pentru care îl felicit”.

Cosmin Perţa, tânărul prozator al anului 2012: „Este o carte care s-a scris încet, destul de greu, dar nu foarte greu, a ieşit până la urmă. Sunt convins că va avea drumul ei. Acum lucrez deja la o altă carte şi vom vedea ce va fi în continuare. Sper că acest premiu va reuşi să mă motiveze în continuare”.

„Tânărul critic al anului 2012”, Mihai Iovănel

Nominalizaţi: Ioana Dunea, pentru “Literatura reideologizării. 1957-1964. Poezia”, Editura Tracus Arte; Mihai Iovănel, pentru “Evreul improbabil: Mihail Sebastian: o monografie ideologică”, Editura Cartea Românească; Claudiu Turcuş, pentru “Estetica lui Norman Manea”, Editura Cartea Românească.

Criticul literar Paul Cernat a oferit Premiul Tânărul Critic al anului 2012 lui  Mihai Iovănel, pentru “Evreul improbabil: Mihail Sebastian: o monografie ideologică”, Editura Cartea Românească . „Este o carte care s-a impus de la sine, aş spune, o carte a unui critic tânăr, deja afirmat în viaţa noastră literară, în publicistica literară. Un tânăr cercetător, totodată, foarte meticulos. Mihai Iovănel este o combinaţie aproape imposibilă, de artist, rigoare documentară şi apetit pentru ideologic. Cartea aceasta este o carte şi despre istorie culturală, care, pornind de la Mihail Sebastian, nu ratează nimic legat de Mihail Sebastian, şi de receptarea sa, inclusiv după 1990 şi până în zilele noastre. Sunt foarte multe polemici legate de Mihail Sebastian şi de scrisul său. E o carte pe care eu o consider ridicând foarte sus ştacheta criticii literare noi. O carte care obligă, totodată. E foarte rar să citeşti o asmenea carte de cirtică literară atât de palpitantă şi caustică, dar dincolo de asta e şi o carte dreaptă, care aşează lucrurile la locul lor”, a spus Paul Cernat despre volumul premiat.

Mihai Iovănel a ţinut să mulţumească lui Paul Cernat pentru prezentare, juriului şi  „Doamnei Elena Filipaş, care mi-a sugerat să scriu despre Mihail Sebastian, şi doamnei Mădălina Ghiu, care a editat cartea”.

„Tânărul scriitor al anului 2012”, Vlad Moldovan

Criticul literar Daniel Cristea-Enache a prezentat câştigătorul Premiului „Tânărul scriitor al anului 2012”: „Premiul tânărul scriitor al anului 2012 merge către Vlad Moldovan, pentru volumul “Dispars”, Editura Cartea Românească. Este o figură Vlad Moldovan, are figură de poet adevărat. Un poet adevărat are o figură aparte, nu seamănă cu nimeni altcineva, şi volumele pe care le-a publicat până acum sprijină această imagine din interior. Pentru cei pasionaţi de poezie, această carte semnalizează o posibilă direcţie în poezia de viitor. Citind nu foarte mulţi poeţi de astăzi poţi să vezi cum va arăta poezia românească peste 10-20 de ani, o poezie în care e greu să te afirmi cu ceva nou şi original”.

Vlad Moldovan a ţinut doar să încurajeze apetitul cititorilor şi criticilor pentru literatura tânără: „Să continuaţi să citiţi proză tânără, poezie a generaţiei tinere, pentru că eu cred că suntem capabili să schimbăm faţa literaturii române contemporane”.

„Cartea de poezie a anului 2012”: „Substanţe interzise”, Liviu Ioan Stoiciu, Editura Tracus Arte

Premiul pentru „Cartea de poezie a anului 2012” a fost acordat de Institutul Cultural Român, reprezentat la eveniment de Horia Gârbea, vicepreşedintele ICR. „Mă bucur să avem o asistenţă atât de ilustră şi numeroasă. Sunt bucuros să transmis un mesaj din partea domnului preşedinte Andrei Marga, acum la Suceava, care este bucuros şi a îmbrăţişat de prima dată ideea de a decerna aici aceste premii şi, poate, să începem o tradiţie. Mă bucur că au fost nominalizaţi tineri scriitori care deja sunt certitudini. Îmi exprim deosebita bucurie că laureatul premiului cartea de poezie, din această seară, este un prieten al meu, pe care îl cunosc de 30 de ani, un poet pe care îl iubesc, cu care m-am certat şi împăcat de zeci de ori”, a spus Horia Gârbea.

Daniel Cristea-Enache: „Vreau să mulţumesc vechii conduceri a ICR, lui Horia Roman-Patapievici, Taniei Radu şi lui Mircea Mihăeş, pentru sprijinul extraordinar pe care l-a dat literaturii române de astăzi, scriitorilor români în viaţă, pentru că ne-am obişnuit să apreciem mai mult scriitorii post-mortem. Şi îi mulţumesc şi  lui Horia Gârbea, pe care îl bănuiesc că a tras spuza pe turta scriitorilor.

Liviu Ioan Stoiciu este un poet care nu mai are nevoie de prezentare. Mi se pare că LIS este unul dintre scriitorii destul de nedreptăţiţi ai literaturii române. Parcă de fiecare dată altele au fost vedetele, şi ale generaţiei, şi ale genului, pentru că LIS trage după sine piatra colţuroasă a unui caracter în adevărat sens al cuvântului, un caracter incomod. A reuşit să se certe cu foarte multă lume. Este un prozator, eseist, publicist, poet, şi este un scriitor pentru care adevărul există şi pentru care adevărul nu ia culoarea puternicilor zilei, ba dimpotrivă. E o mare cinste să fiu în acest juriu, care acum doi ani a oferit premiul acesta lui Ion Mureşan, anul trecut lui Ioan Es Pop şi anul acesta oferă acest premiu extrem de important lui LIS”.

Liviu Ioan Stoiciu: „Vreau să aduc un omagiu juriului. Eugen Simion a avut, în această dimineaţă, un discurs despre Eminescu şi vorbea despre sensibilitatea post-modernă. Slavă Domnului că putem spune nu numai că literatura a rămas vie, este o generaţie extraordinară, dar aş începe chiar cu cei din juriu, criticii cărora le sunt recunoscător. Auzind numele premianţilor constat că avem nume chiar extraordinare. Trebuie să aduc mulţumiri, pentru cartea premiată, în primul rând celor care m-au somat să o scriu: Ioan Cristescu, directorul Editurii Tracus Arte, şi Alexandru Muşina, coordonatorul colecţiei Neo. La acest premiu, cel mai tare mă încântă componenţa juriului. O să înţelegem într-o zi că un premiu devine important numai dacă are în spate un juriu credibil”.

Evenimentul a fost încheiat printr-un moment artistic de excepţie, care i-a avut protagonişti pe cei trei invitaţi de onoare ai galei: actriţa şi scriitoarea Ioana Crăciunescu, flautistul Ionuţ Bogdan Ştefănescu şi pianistul şi muzicianul Mircea Tiberian. Ioana Crăciunescu a citit câteva poeme din premiata carte semnată de Liviu Ioan Stoiciu, fiind acompaniată şi rezonând cu cei doi muzicieni invitaţi, spre încântarea celor aflaţi în sală, dar şi a celor de lângă aparatele de radio deschise pe frecvenţa Radio România Cultural.

Dorina CIOPLEA

Pentru mai multe detalii despre eveniment, un reportaj al Radio România Cultural, realizat de Georgiana Petrache, aici: Gala Tinerilor Scriitori

Articole recomandate

2 COMENTARII

  1. Sunt contemporană cu dvs stimaţi domni dar nu simt spirit clasic care să dăinuie în atitudinea şi maturitatea cu care apreciaţi ceea ce o să rămână după dvs. Ziua culturii naţionale e ziua limbii române pe care ne-a lăsat-o spre cinstire Eminescu iar dvs nu apaşaţi pleadei de valori nici o carte cu sau despre Eminescu …Simt sprptul de gaşcă şi de orientare într-un spaţiu cam mic. Un adevărat cărturar este şi un adevărat căutător. Mai căutaţi dar vedeţi că se poate găsi cu uşurinţă dacî vă ascuţiţi mai bine mintea şi căutaţi să descoperiâi senzaţionalul în ceea ce se exprimă cel mai uşor, iubirea adevărată pentru cultură .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508