spot_img

Denisa Mirena Pișcu, Dina Hrenciuc, Dominic Brezianu, Olga Delia Mateescu, Corina Ciocârlie, Nichita Danilov, Ruxandra Ivăncescu, Dan Someșan, Radu Ilarion-Munteanu și Răzvan-Ionuț Dobrică îşi lansează noi cărţi

Joi, 22 noiembrie 2012, în cea de a doua zi a Târgului de carte Gaudeamus, Editura Tracus Arte invită publicul la șapte lansări de carte, ocazie cu care vor fi prezentate nu mai puțin de 11 titluri. Autorii volumelor lansate sunt Denisa Mirena Pișcu, Dina Hrenciuc, Dominic Brezianu,  Olga Delia Mateescu, Corina Ciocârlie, Nichita Danilov, Ruxandra Ivăncescu, Dan Someșan, Radu Ilarion-Munteanu și Răzvan-Ionuț Dobrică.

Programul evenimentelor:

ora 11.00

Denisa Mirena Pișcu – Sunt încă tânără

Dina Hrenciuc – Maidanezii

Prezintă : Caius Dobrescu

”Denisa Mirena Pișcu ne vorbește cu aceeași tandră finețe și despre experiența gravidității și despre (uluitoare performanță!) ”moartea celor dragi” (Caius Dobrescu)

”Proza Dinei Hrenciuc demonstrează, cu artă dar și cu mult suflet, că lumea noastră oricât de destrămată, disperată, mizerabilă, poate produce încă revelații și mitologii.” (Caius Dobrescu)

ora 12.00

Dominic Brezianu – Eroticele

Olga Delia Mateescu – Teatru vol I

Prezintă: Cornelia Maria Savu

”Volumul Eroticele este o apariție insolită în peisajul poeziei românești contemporane. Poemele lui Dominic Brezianu sunt concentrate, minimaliste, cu tăietură sigură de montaj cinematografic. Biograficul e decantat prin lentila amintirilor și adus în prezent cu subtile strategii în care se îmbină viziualul, tactilul și, din când în când, muzicalitatea rimelor rare.” Cornelia Maria Savu

”Asocierea lipsei de prejudecăţi în abordarea tematică cu rafinamentul modern – arhetipal al expresiei recomandă  Eroticele drept unul din cele mai sincronizate volume de poeme apărute în limba română cu tipul de poeticitate cultivată astăzi de câţiva mari creatori în lume.” Roxana Sorescu

Olga Delia Mateescu (n. 6 noiembrie 1949, Bistrița Năsăud) este o actriță și scriitoare română, societară de onoare a Teatrului Național I.L. Caragiale, membră a Uniunii Scriitorilor din România și UNITER, distinsă cu numeroase premii și distincții pentru activitatea sa artistică.

Între 1968 – 1969 este studentă la Facultatea de Filologie (Secția Limbi romanice și clasice), în anul 1968, debutând de altfel. În aceeași perioadă începe activitatea la teatrul studențesc “Podul”, apoi va urma studiile teatrale la I.A.T.C. (între 1969 și 1973), absolvind în 1973.

După Revoluția din 1989 decide să își continue studiile și obține doctoratul în Istoria Teatrului(1999), sub conducerea prof. univ. Ileana Berlogea, în cadrul UATC.

”Despre poemele concise ale lui Dominic Brezianu nu se poate spune altceva decât că exaltă o vitalitate virilă copleşitoare.” Maria Irod

13.00

Antologia Vânt potrivit până la tare

Prezintă: Ion Bogdan Lefter, Gerhardt Csecja, William Totok

ora 14.00

Corina Ciocârlie – Nimic nu e pe gratis

Prezintă : Vasile Mihalache

”Preambul : Scriitori din toate țările, reuniți-vă! Comunicați, socializați, fraternizați, în numele sacrosanctei «unități în diversitate» promovate cu sârg de funcționarii de la Bruxelles…

De la Est la Vest și (mai rar) viceversa, autorii invitați alternează nonșalant lecturi, dezbateri, mese rotunde, festivaluri literare, în timp ce gazdele mai bifează, ușurate, câte un punct de pe încărcata lor agendă.

Gândit ca o replică la comedia așa-zisului dialog al culturilor, acest breviar pentru autori «vilegiaturiști» ilustrează înainte de toate o maximă care se învață în primul an de economie: There ain’t no thing like a free lunch – dejunuri gratuite nu există nicăieri. Nici la Paris, nici la Praga, nici în țara fermecată a burselor Rockefeller. (…)”

ora 15.00

Nichita Danilov – Portrete fără ramă

Prezintă : Vasile Mihalache, Ion Bogdan Lefter

”În Portrete fără ramă, Nichita Danilov continuă efortul de demitizare a istoriei literare românești printr-o serie de articole care oferă o viziune puțin cunoscută a figurilor auctoriale. Demitizarea vine, însă, împreună cu umanizarea personalităților devenite personaje, oameni în toată splendoarea lor, cu ticuri și idiosincrezii diverse, cu fobii și naivități care merită și trebuie să fie povestite, spre deliciul cititorului.

Autodefinindu-se ca marginal, locuitor și autor al frontierei, Nichita Danilov propune un mod de a istoriciza și literaturiza biografia – și corolarul ei, opera – sub o deviză care readuce eticul în discuțiile estetice : ”Niciun scriitor nu se poate ascunde după defectele cu care scrie”. (Vasile Mihalache)

ora 16.00

Ruxandra Ivăncescu – Ochiul dragonului

Dan Someșan – Printre picături

Prezintă: Cosmin Perța

Amestec de roman de aventuri, fantasy și policier, Ochiul dragonului al Ruxandrei Ivăncescu estre un roman alert, impecabil din punct de vedere stilistic, care își seduce cititorul încă din primele pagini, suprapunând planuri temporale, fire narative, intrigi într-o complexă pânză de mituri și fapte istorice care conferă acestui quest novel o savoare aparte.

Poemele lui Dan Someșan din Printre picături ne pun în fața unei viziuni distorsionate, alienate a unei lumi concentraționare, distopice din care individul se poate salva numai prin asumarea propriei inadaptări

ora 18.00

Radu Ilarion Munteanu – Guerilla în câmpul cu maci

Prezintă: Cosmin Perța, Octavian Soviany

”Într-o direcţie de interpretare cvasi-didactică, Guerillă în câmpul cu maci conţine texte science fiction, texte fantastice şi texte „de frontieră”. Cred că etichetările sunt periculoase în interpretarea prozelor lui Radu Ilarion Munteanu. El nu face paradă de stăpânirea codurilor literare ale sub-genurilor, se foloseşte de ele pentru a-şi spune povestea – de cele mai multe ori aceasta fiind un răspuns, cel al lui RIM, la întrebări fundamentale – şi atât.” (Cătălin Badea Gheracostea)

ora 18.30

Răzvan- Ionuț Dobrică – Eroi locali

Prezintă: Alexandru Mușina, Oana Dușmănescu

”Răzvan Ionuț Dobrică, care este și membru în grupul Social Media Brașov, are o pasiune (obsesie) pentru fotbalul brașovean greu de imaginat. Când vezi un om dedicat unei cauze îl recunoști de departe. Omul nostru a scris un roman despre suporterii unui club de fotbal dintr-un oraş aflat la poalele unui munte, care ajung să joace în prima ligă pentru echipa lor favorită după ce aceasta a rămas fără jucători în pauza dintre tur şi retur.

Citind Capitolul VI din Eroi locali îți dai seama că Răzvan are chemare de scriitor. Dacă citești lungile lui articole pe care le scrie pe blog îți formezi o idee despre omul din spatele romanului.” (Manuela Cheta)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508