Astăzi, 3 martie 2010, scriitoarea Doina Ruşti va primi din tipografie primul semnal din cel mai nou volum de proză al ei, „Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti”, Editura Polirom, 2010, colecţia Ego.Proză. Cititorii vor putea găsi cartea începând cu 5 martie 2010 în librării.
“Volumul Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti este compus din 11 povestiri modulare, care alcătuiesc treptat povestea de dragoste a unui farmacist din secolul al XVIII-lea. Cu povestiri ale căror întâmplări se petrec în zilele noastre, cu personaje din peisajul tânăr bucureştean, îndrăgostiţi, aflaţi pe punctul de a se îndrăgosti ori în pragul unei mari descoperiri. Intriga volumului este conferită de un accident: O fată este lovită de o maşină în faţa Universităţii, tocmai în momentul în care îşi striga iubitul, iar sunetele care alcătuiesc numele lui fac o fabuloasă călătorie până când ajung la destinatar (Cristian). În drumul lor, se produc o serie de incidente, întâmplări ori vagi deplasări de sens, pe care spiritul oraşului le favorizează. Astfel, o cămaşă în carouri devine un bun refugiu pentru un papagal ucigaş (Cămaşa în carouri), un telefon celular interferează cu o femeie din secolul al XVIII-lea (Lângă Biserica Sf Silvestru), o elevă de liceu, care chiuleşte de la o oră, cade într-o buclă temporală (Un sfert de oră apăsător), acţiunea unui film se schimbă în mod miraculos (Ceasul de la Universitate) etc. Toate aceste povestiri sunt imbricate, au personaje comune şi duc direct sau nu spre Povestea lui Iane Farmacistu (care încheie volumul)”, spune Doina Ruşti despre acest volum.
Doina Ruşti este cunoscută mai ales pentru romanul Fantoma din moară (2008), recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România şi nominalizat la alte patru premii importante, şi este considerată de critica literară o prozatoare de mare forţă epică. Romanele sale abordează subiecte diverse, punctul de interes constituindu-l de fiecare dată povestea bine construită, cu personaje pregnante şi acţiune tensionată. A publicat romanele Omuleţul roşu (2004), Zogru (2006), Lizoanca la 11 ani (2009), precum şi numerose povestiri. Unele dintre scrierile sale au fost traduse sau se află în curs de traducere în bulgară, franceză, spaniolă, italiană, maghiară.
Premii: Premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, 2006; Premiul Revistei Convorbiri literare, 2006, Medalia de Aur a Schitului Darvari– pentru merite literare, 2008, Premiul USR, 2009, ş.a. În viaţa nespectaculoasă, Doina Ruşti este profesor la universitatea unui trust de presă şi cinematografie (Media Pro). De asemenea lucrează ca scenarist şi evaluator de scenarii la Studiourile Cinematografice Media Pro Pictures.