Sâmbătă, 24 noiembrie 2012, ora 17:00, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus 2012, Crime Scene Publishing, Flacăra şi Editura Tritonic lansează romanul „Martorul”, de Stelian Ţurlea, ediţia a doua. Prezintă: George Arion şi Monica Ramirez.
Romanul a fost scris în 1979, a fost revăzut după 20 de ani, a apărut în anul 2000 la Editura Albatros şi expune într-o parabolă o situaţie generală care nu se aplică numai la situaţia de dinainte de 1989. Ediţia de faţă cuprinde şi pagini de repere bibliografice.
Unul dintre criticii care au comentat acest roman a fost Alex Ştefănescu. Acesta a scris: „Romanul aduce în prim-plan un personaj grotesc şi înfricoşător, un fel de cocoşat de la Notre Dame în variantă românească. Scriitorul şi-a propus nici mai mult, nici mai puţin decât să ne facă să-l iubim pe acest monstru. Este vorba, să recunoaştem, de un pariu greu de câştigat, cu atât mai greu cu cât Stelian Ţurlea nu mai are libertatea pe care o avea Victor Hugo de a folosi o retorică romantică pentru a-i înduioşa pe cititori. (…) Şi totuşi, Stelian Ţurlea câştigă pariul. Mai mult decât atât, el participă dezinvolt la această cursă (narativă) cu obstacole, creând impresia că nimic nu e mai simplu decât să le depăşeşti unul după altul şi să treci surâzător linia de sosire. (…) Romanul are, deci, ca principală sursă de tensiune drama imposibilităţii de a comunica. Această dramă ajunge la paroxism în momentul în care personajul asistă la violarea unei fete, într-o magazie, şi apoi la găsirea cadavrului ei, pe jumătate carbonizat, în magazia distrusă de un incendiu. El este martorul (de aici şi titlul romanului) care nu poate povesti nimănui ce a văzut. Romanul reprezintă depoziţia lui virtuală, inutilizabilă pentru justiţie.”
Stelian Ţurlea a mai publicat la Crime Scene romanele Greuceanu – roman (cu un) poliţist, Ieşi din rând!, Îmi ies din minţi.