Joi, 22 noiembrie 2012, ora 18.00, la Librăria Cartea de Nisip din Timişoara (str. V.V. Delamarina, nr. 1), Radu Pavel Gheo se va întâlni şi va discuta cu cititorii timişoreni pe tema „Realitatea din poveste. Literatura între imaginaţie, istorie şi cotidian”, pornind de la romanul “Noapte bună, copii!”, apărut la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”.
Romanul “Noapte bună, copii!”, apărut în 2010, a fost distins cu Premiul Naţional de Proză Ziarul de Iaşi, premiul USR – filiala Timişoara şi premiul Eminescu – 1868 – Oraviţa, acordat de Clubul Mittel Europa şi Teatrul Vechi din Oraviţa, iar revista Tiuk! i-a acordat titlul de „cel mai bun roman al anului 2010”.
Dupa ani de emigraţie americană, Marius vine în România într-o vizită de afaceri. Dar nu doar atât. Ca dovadă, şi-a adus cu el un Chevrolet Corvette roşu, unul din visele materializate ale adolescenţei lui. Ceea ce nu ştie însă este că în fosta lui ţară nu-l aşteaptă doar amintirile luminoase şi plăcerea de a-şi etala prosperitatea şi succesul american, ci şi umbrele trecutului.
„Un autor plin de talent, care se mişcă lejer între Cehov şi Caragiale. Prima calitate a lui Gheo e că ştie să povestească în aşa fel încât cititorii să nu se plictisească, lucru rar la autorii români tineri.” (Ştefan Agopian)
Radu Pavel Gheo (n. 3 octombrie 1969 în Oraviţa) este un prozator, eseist şi dramaturg român. A urmat Facultatea de Litere la Universitatea de Vest din Timişoara, şi a lucrat o vreme ca profesor în Timişoara şi Iaşi, iar apoi ca redactor radio şi realizator de emisiuni culturale la Radio Iaşi. După ce câştigă la Loteria vizelor o viză pentru SUA, se mută aici cu familia, dar după un an renunţă şi se întoarce în România, în Timişoara.
Este membru în Uniunea Scriitorilor din România din 2003 şi membru al PEN Club România din 2004.
Lucrează ca redactor şi traducător la Editura Polirom şi publică regulat eseuri în revistele Suplimentul de cultură, Timpul, Orizont,Dilema veche, 22. Este redactor la revista Orizont din Timişoara şi colaborator permanent la săptămînalul ieşean Suplimentul de cultură. A colaborat şi la revista lunară Noua literatură din Bucureşti.
A primit premiul Asociaţiei Scriitorilor din Timişoara pentru volumul Adio, adio patria mea, cu î din i, cu â din a (2003) şi pentru volumul DEX-ul şi sexul (2005). I s-au mai acordat premiul „Ioan Slavici” al Fundaţiei pentru Cultură şi Învăţămînt I. Slavici din Timişoara pentru merite deosebite în activitatea culturală (ianuarie 2005), premiul „Pro-Cultura Timisiensis” pentru merite culturale deosebite, acordat de Consiliul Judeţean Timiş (decembrie 2005) etc.
A scris o piesă de teatru, Hold-Up Akbar SAU Toţi în America, pusă în scenă de Teatrul Naţional din Timişoara, în regia lui Ion Ardeal-Ieremia.