Cea de-a doua ediţie a turneului naţional Flautul de Aur (6-17 noiembrie 2012) organizată de Radio România Cultural, în parteneriat cu Fundaţia Marconi şi Asociaţia Culturală Accendo, s-a încheiat după 12 zile și 7 concerte susținute în România și Republica Moldova la Chişinău, în aplauzele entuziaste ale sutelor de spectatori prezenți în superba Sala cu Orgă seduși de sonorităţile de neegalat ale ’’flautului fermecat’’.
’’Nimic nu poate fi mai incitant, mai seducător şi mai impresionant pentru un interpret decât un turneu organizat perfect şi mediatizat cu atâta profesionalism. Un turneu gândit sub semnul „aurului”, în care un instrument cu adevărat de aur a fost acompaniat de un „pianist de aur” – Horia Mihail. Miile de km parcurşi într-un Duster inscripţionat cu numele noastre, asemenea marilor trupe de rock, ne-a creat o aură de vedete, iar România pe care am parcurs-o în lung şi-n lat, ne pare acum mult mai frumoasă decât ne-o imaginasem, cu peisaje idilice şi cu un public ideal, dornic şi iubitor de frumos, cum şi-ar dori orice interpret. Acum, pot spune cu mâna pe inimă: „am întâlnit şi români fericiţi”!’’, a spus Ion Bogdan Ştefănescu la final de turneu.
„A fost o călătorie muzicală excepţională în care m-am simţit fantastic alături de un mare artist şi bun prieten, Ion Bogdan Ştefănescu. Mă simt de fiecare dată foarte bine aici, deoarece publicul cunoscător al Chişinăului este un public foarte cald. De fiecare dată când urc pe scena acestei săli, de altfel singura pe care am cântat de la debutul meu la Chişinău şi până acum, mă simt extraordinar. Tocmai am făcut socoteala, ultimele două luni au însemnat pentru mine 31 de concerte şi 7800 de km făcuţi cu maşina în România şi alți câţiva în Republica Moldova.’’ – Horia Mihail
„Pentru a doua oară în acelaşi an, doi mari muzicieni Ion Bogdan Ştefănescu – singurul artist din România care deţine un flaut din aur de 18k, creaţie a companiei japoneze Muramatsu – şi pianistul Horia Mihail, uniţi de o frumoasă prietenie şi de o perfectă comunicare scenică şi-au dovedit încă o dată calităţile într-un program atractiv cu lucrări de Bach, Mozart, Dvorak sau Poulenc, propunând însă şi lucrări ale contemporanilor Taktakishvili şi Mower care au oferit publicului şansa de a-i vedea pe artiştii protagonişti şi în posturi mai puţin convenţionale.” (organizatorii)
În calitate de iniţiator si organizator al proiectului, Oltea Şerban-Pârâu, redactor şef Radio România Cultural a declarat la finalul turneului : ’’Ne aflăm la finalul a șapte luni în care am organizat nu mai puțin de cinci turnee naționale, primul și ultimul fiind cele două ediții Flautul de aur, iar între ele desfășurându-se Pianul călător, Duelul viorilor și Vioara lui George Enescu la sate, experiențe care au avut mai multe elemente comune, dar și o consistentă doză de noutate și imprevizibil. Cu două dintre aceste turnee am ajuns și în Republica Moldova și dacă Radio România Cultural și asociația culturală Accendo au reprezentat un numitor comun al tuturor acestor proiecte, ne-am bucurat ca alături de mine și de pianistul Horia Mihail să se găsească mai mulți muzicieni ca în anii anteriori, foarte mulți parteneri (pentru a folosi un termen generic ce unește partenerii culturali, pe cei media, finanțatori și sponsori) și, evident, o echipă care a rămas întotdeauna în culise, dar care a muncit cu entuziasm pentru ca acest efort artistic și organizatoric să ajungă la un public cât mai numeros atât în săli, cât și prin intermediul televiziuni, internetului sau al presei. ’’
Organizatori : Radio România Cultural şi Fundaţia culturală Marconi
Eveniment realizat cu spirjinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional