Poeta Ofelia Prodan a citit din volumul „Călăuza” (recent apărut la Ed. Cartea românească), la Caffe Letterario Primo Piano din Brescia, în cadrul primei ediţii a întâlnirilor „Libere parole in libero spazio”, joi, 8 noiembrie 2012. Seara literară a continuat cu Viorel Boldiş şi Daniel D. Marin, iar din Brescia au citit 6 poeţi. Gazdă a fost scriitorul Biagio Vinella, din Milano.Textele poeţilor români au fost traduse în italiană de Anita Natascia Bernacchia, Răzvan Purdel şi Viorel Boldiş.
Ofelia Prodan a debutat cu volumul Elefantul din patul meu (Premiul pentru Debut al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, 2008; Premiul pentru Debut al revistei Luceafărul, 2008; nominalizare la Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Prima, 2008) în 2007, publicând între timp alte 5 volume de poezie. A mai publicat: Cartea mică (2007); Invincibili (2008); Ruleta cu nebun (2008); În trei zile lumea va fi devorată (2010); Ulise şi jocul de şah/Ulysses and the game of chess, ediţie bilingvă (2011). A avut lecturi publice în Spania şi Germania şi i-au apărut poeme în reviste din Spania, Franţa şi Belgia. Călăuza este „o carte a gesturilor în aparenţă banale, pregătite însă cu migală de către protagonişti, care împing fiinţele spre o altă lume, aflată deasupra şi mai cu seamă dedesubtul nostru, unde oamenii de nicăieri rătăcesc înstrăinaţi unii de alţii, într-un fel de purgatoriu al faptelor, vegheat de ochiul unui Demiurg străin de durerile lor.” (Nichita Danilov)
Viorel Boldiş trăieşte în Italia din 1995, fiind unul dintre cei mai activi scriitori români din diaspora. A publicat până în prezent cărţile: Da solo nella fossa comune (Gedit, 2006), Amir (Sinnos, 2009), Rap…sodie migranti (Centro Studi Tindari Patti, 2009) şi Il fazzoletto bianco (Topipittori, 2010). A câştigat mai multe premii literare, între care Eks & Tra şi Premiul International Poetry Slam – Trieste, 2010. A primit Diploma de Excelenţă Culturală din Partea Parlamentului României în 2011 şi 2012.
Daniel D. Marin a debutat cu volumul Oră de vârf (2003), care a primit Premiul pentru Poezie la Festivalul Naţional “Duiliu Zamfirescu”, în 2003 şi a fost nominalizat la Premiul Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” – Opera Prima, în 2004. În 2008 a publicat Aşa cum a fost, iar în 2009 L-am luat deoparte şi i-am spus, care a câştigat premiul “Marin Mincu” în 2010. A realizat rubrici, interviuri şi anchete literare pentru diverse reviste din România şi a participat la lecturi publice în Spania, Germania şi Italia. Este realizatorul antologiei Poezia antiutopică. O antologie a douămiismului poetic românesc (2010), prima antologie retrospectivă a generaţiei 2000. În prezent, este redactor asociat la revista Zon@ Literară şi se află în Italia cu o bursă de studiu.