spot_img

“Existențiasmul astăzi” de Ștefan Bolea

La editura Herg Benet, în Colecția de Filosofie, va apărea volumul „Existențialismul astăzi” de Ștefan Bolea. Volumul „Existențialismul astăzi” va fi lansat în cadrul târgului de carte Gaudeamus 2012, de la București. „Studiul de față este primul din spaţiul cultural românesc care efectuează o reconstrucţie a existenţialismului prin prisma conceptelor sale. Pentru a ilustra dezvoltarea filozofiei existenţiale, am ales trei concepte strâns legate între ele, care sunt înţelese mai bine dacă se presupune referinţa la celelalte două, pentru a rămâne fideli sentinţei heideggeriene a lui Jean Wahl („Prin angoasa în faţa morţii experimentăm autenticitatea în cel mai înalt grad”). Teza priveşte existenţialismul în integralitatea sa: pornind de la „para-filozofia” kierkegaardiană (în viziunea lui Alastair Hannay) din 1840-50, până la etapa existenţialistă a lui Jean-Paul Sartre, din 1940-50. Nu ne-am orientat exclusiv asupra unui singur palier al existenţialismului din cele trei principale (1. Kierkegaard – Nietzsche;  2. Jaspers – Heidegger; 3. Marcel – Sartre – Merleau-Ponty – Camus), pentru că, din nou, referinţa la unul din ele le îmbogăţeşte pe celelalte două. De exemplu, existenţialismul francez este greu de înţeles mai ales fără raportarea la Nietzsche şi Heidegger, fapt valabil şi pentru adversarul său conceptual, post-structuralismul. Fideli principiului expus în Argument, prin care am împărţit bibliografia secundară în perioada „caldă” (1940-70) şi în perioada „rece” (1990-2012) a existenţialismului, ne-am orientat în special asupra celei secunde, aducând la zi cercetarea românească cu cea internaţională.” (Ștefan Bolea)

„Siguranţa intelectuală şi profesionalismul superlativ cu care cercetătorul îşi urmăreşte şi îşi atinge scopurile sînt admirabile. Din lăcomie culturală şi datorită talentului său de a face analogii, Ştefan Bolea lucrează interdisciplinar, trecînd firesc din filosofie în literatură, în artele vizuale, în film şi în pictură. Ştefan Bolea este un intelectual format. Un om pentru care cultura, cunoaşterea filosofică şi creaţia au sens: existenţial. El are nu numai cunoştinţe – întinse, fiind de fapt un tînăr ameninţat de-o boală veche, astăzi cvasidispărută: erudiţia –, ci şi întrebări, căutări şi atitudini intelectual-afective, acestea din urmă, argumentate.”, a scris Marta Petreu, pe coperta IV a cărții.

La rândul său, Andrei Marga afirmă: „Având exerciţiul scrisului, fiind el însuşi un publicist experimentat, Ştefan Bolea dă o teză redactată cu limpezime şi clarviziune.”

„Obiectivul nostru general este de a explica şi de a reconstrui existenţialismul din prisma conceptelor sale (un obiectiv secundar fiind situarea şi regândirea existenţialismului din perspectivă postmodernă). Obiectivele specifice, prin care prin care ajungem la evidenţierea acestui scop, sunt:

– reconstituirea existenţialismului, prin definiţiile sale diverse, care trimit la multiplicitatea sa remarcabilă;

– analiza sartriană a precedenţei existenţei asupra esenţei şi devastatoarea replică heideggeriană;

– conflictul dintre umanismul existenţial de factură specială şi antiumanismul postmodern;

– raportul fenomenologic dintre angoasă şi alte noţiuni adiacente precum frica şi curajul (cu aplicaţii interdisciplinare în psihologie);

– abilitatea angoasei de a transcende simpla intenţionalitate a psihologiei şi de a funcţiona ca un afect ontologic şi relaţiile ei cu sfera religioasă;

– posibilitatea de funcţionare autenticităţii ca virtute personală prin excelenţă existenţialistă;

– relaţiile dintre fiinţa întru moarte şi existentul, care nu poate trăi cu adevărat, decât dacă îşi îmbrăţişează mortalitatea;

– observarea faptului că există anumite idei şi concepte existenţiale, care pot acţiona ca un corectiv al postmodernismului şi care îşi păstrează validitatea pentru filozofia contemporană” (Ștefan Bolea)

Ștefan Bolea s-a născut la Baia Mare, în 1980. Trăiește la Cluj-Napoca. Studiile absolvite: Facultatea de Relaţii Internationale si Studii Europene in cadrul UBB – Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie si Filosofie in cadrul UBB – Cluj-Napoca, Masterat Facultatea de Relaţii Internationale si Studii Europene in cadrul UBB – Cluj-Napoca, Masterat de Studii Americane, Doctor în Filosofie Facultatea de Relaţii Internationale si Studii Europene in cadrul UBB – Cluj-Napoca. A publicat volumele: „Ontologia negaţiei. Eseu despre Nihilism” (Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, 2004), „Război civil” (Editura Vinea, 2005), „Noaptea instinctelor” (Editura Brumar, 2009), „Gothic” (Editura Herg Benet, 2011). Este redactor-șef al revistei EgoPHobia.

Cartea „Existențialismul astăzi”, de Ștefan Bolea, apare cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508