Joi, 8 noiembrie 2012, ora 13.00, la Galeriile Muzeului Naţional al Literaturii Române (Bdul. Dacia nr. 12, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului „Opera Română din Cluj” de Octavian Lazăr Cosma, vol. II, Editura Charmides, 2012. Invitaţi: Gheorghe Iova, Ioan Cristescu, Cornelia Maria Savu, Gavril Ţărmure, editor.
„Ca şi primul volum, apărut în 2010 şi cuprinzând perioada 1919-1959, şi volumul II, care descrie viaţa operei clujene în perioada 1959-1999, a fost tipărit la Editura Charmides din Bistriţa. Lucrarea a apărut cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Centrului de Excelenţă al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Editată în colaborare cu Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), cartea are o ţinută grafică deosebită, în cele 764 de pagini textul şi ilustraţiile redând cu fidelitate, dar şi cu… plasticitate, stagiune după stagiune, astfel încât mulţi dintre artiştii lirici care au cântat atunci şi mulţi dintre spectatori să retrăiască astăzi, în calitate de cititori, acele momente – după cum spunea autorul că i se mărturiseşte destul de des.
Operă documentară, ştiinţifică şi artistică în acelaşi timp, monografia Academicianului Octavian Lazăr Cosma a fost prezentată de Rareş Trifan, managerul general al Operei Române din Cluj-Napoca, de prof. univ. dr. Adrian Pop, care l-a numit „cronicar al secolului XX care a trudit la promovarea muzicii româneşti, pentru care merită toată cinstirea”. Prof. univ. dr. Doina Modola a numit această monografie „carte de aur”, „o carte de cercetare fundamentală”, „o cronică vie” care redă nu numai repertoriul fiecărei stagiuni, ci şi calitatea spectacolului, afirmarea marilor voci, momentele de glorie şi cele de restrişte. Vorbitorii au subliniat obiectivitatea cercetătorului, rigoarea unor sistematizări extraordinare, volumul imens de muncă, dar şi „datul scrisului” cu care este înzestrat autorul, toate acestea ducând, în cărţile domniei sale, nu numai la o informare corectă şi completă, ci şi la o lectură agreabilă.”, a scris Ileana PETREAN-PĂUŞAN.