spot_img

„Creşterea singurătăţii pe facebook”

Sâmbătă, 3 noiembrie 2012, la Galeria CIRUS din Mediaş, coordonată de acuarelistul Vasile Popescu, a avut loc lansarea noului volum scris de Dan Mircea Cipariu – „singurătatea vine pe facebook”, cu 12 desene de Mihai Zgondoiu, Editura Tracus Arte. Mediaşul a fost a şaptea escală în turneul de promovare a cărţii „singurătatea vine pe facebook”. Acuarelistul Vasile Popescu a citit cu acest prilej un text de întâmpinare pe care îl redăm în rândurile ce urmează.

Așa cum m-au obișnuit cei doi prieteni, Dan Mircea Cipariu și Mihai Zgondoiu, evaluând acest volum de poezie, constat că e un TOT creat cu multă atenție, cu o structură inițiatică: Dan prezintă 40 de poeme ca cinstire a fiecărui an din viața sa, iar Mihai completează cu 12 ilustrații, ciclul unui an.

Un secret al organizării volumului este modul în care el întregește “cunoașterea de sine ca o călătorie prin infern”: Dan în relație cu exteriorul, în cele 20 de ,,scrisori”, și Dan în căutarea propriului interior, în cele 20 de “facebook dreams”. Această ultimă categorie de relații e cercetată cu un instrument înalt, spiritual, pe cât de complex pe atât de intim și nemuritor: “ultimul meu simț e visul/ cu el voi cerceta invizibilul/și tot ce e secret în inima și în creierul celor ce stau acum treji în rețea”

În primul poem al cărţii, “scrisoarea I”, poetul se definește pe sine, calea aleasă, scopul său existențial, dorința sa de a fi “un om eliberat”: “lucrez în serviciul de imprimat viața/ sunt și eu un propietar de suflet/ o măsură a lucrurilor pe care le intuiesc/ pe care le iubesc” .
“facebook dreams VII” cristalizează maturitatea cugetărilor, ce-o dă experiența, cât și potențialul de a VEDEA marile adevăruri: “am visat toate relele pământului pentru a găsi o clipă de răgaz cu mine însumi / totul e trecător / totul e schimb de energie / totul e repetabil / totul e un sâmbure de adevăr din care se va naște o lume nouă / am visat toate scripturile pentru a înțelege mai bine că există / numai un singur cuvânt ce poate deveni lumină / IUBIRE”.

De altfel, toată munca poetului are ca scop eliberarea prin cunoștere. El recepționează apoape dureros realitatea pe care încearcă s-o corecteze, s-o adapteze, s-o armonizeze cu Sinele său “cu puterea visului” .
Iubește gestul tandru, real, “dorina prepară ceaiul magic de dimineață / cu care voi trece iarăși prin realitate ca într-un film fără final / și fără prea multe înțelesuri”, dar arma sa rămâne visul cu care se iscodește pe sine, dar și sinele prietenilor “din rețea”.

Ortografia versurilor, englezismele impuse de computer, fac parte din această realitate ciudată, în care tehnologia comunicării face posibilă conexiunea cu mii de inși pe “facebook”, dar și creșterea singurătății, dacă se poate spune așa, a ființei, chiar înstrăinarea între două lumi, una reală și alta virtuală.

Căutarea idealului devine mai dramatică, “înțelegând mai bine ca oricine că lumea obiectivă/ e tot mai mult ademenire”. De aceea, Dan Mircea Cipariu folosește “facebook” ca pe o cale prin care poate dărui prinosul de bine și frumos al Sinelui său, cum glăsuieşte în “scrisoarea VII (de Crăciun)”: “deschid ușa sufletului / să intre creștinul cu sfințenia în poporul meu de umbre”.

Stabilitatea și puterea poetului stă, pe de-o parte, în rădăcinile-i vechi, de unde Simțitorul esenței neamului său (descendent din Timotei Cipariu), iar pe de altă parte, în capacitatea de a VEDEA “nevăzutele” destinului său.
El este așa cum deunăzi îmi spunea o distinsă doamnă: “are un ambalaj tânăr, dar are o profunzime care te face să tresari”, e …precum cartea de față, o formă tânără, sprințară, în gamă sonoră cu prezentul “facebook-ului”, cu un conținut născut din maturitate și bună vedere a vremii sale, așa cum rezultă și din “facebook dreams XX” : “de acolo de departe / între sinapse și stele căzătoare /încă mai aud /vaiete / poeme de moarte / prorociri”, “sfârșitul nu e o boală /nu e nici o limită / ci doar un program interior”, “ cere ce vrei să-ți dau mă trezește din vis vocea tunătoare a Domnului / scriu fără ezitări și strategii/ eliberează-mi sufletul “.

Vasile POPESCU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508