AgenţiadeCarte.ro a primit la redacţie Scrisoarea deschisă semnată de mai multe Fundaţii şi Federaţii non guvernamentale, adresată Prim-Ministrului României, Emil Boc şi Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, domnul Sorin Blejnar. AgenţiadeCarte.ro, un proiect de utilitate publică iniţiat de Asociaţia EURO CULTURART, sprijină această Scrisoare deschisă adresată forurilor mai sus menţionate.
– Scrisoare deschisă –
Domnului Emil Boc
Prim – Ministrul României
Domnului Sorin Blejnar
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală
“În contextul unui parteneriat între societatea civilă şi stat pentru crearea prevederii 2%, semnatarii acestei scrisori îşi exprimă public dezamăgirea şi trag un semnal de alarmă cu privire la modul netransparent, incoerent şi neunitar al aplicării Mecanismului 2% prin care un contribuabil poate direcţiona acest procent din impozitul pe venitul obţinut în anul anterior, aşa cum este el prevăzut de articolul 57 din Codul Fiscal.
Cu stupoare am aflat în data de 17 mai 2010, că există circulare şi practici care afectează bunul mers al aplicării acestei prevederi legale. Acestea se referă în principal la următoarele două situaţii:
- formularele 230 în care denumirea şi contul organizaţiilor neguvernamentale sunt scrise folosind un computer sau o maşină de scris, fără a fi scrise de mână (din surse interne ANAF am aflat că ulterior contribuabili care au completat astfel de formulare vor fi contactaţi, adică vor fi cheltuiţi bani suplimentari, ca să se verifice veridicitatea datelor, deşi au datele de identificare personală şi semnătura) – faţă de această situaţie s-au semnalat refuzuri ale reprezentanţilor Administraţiilor Finanţelor Publice de a primi spre înregistrare asemenea formulare,
- modalitatea de depunere a formularelor prin care un contribuabil îşi exercită dreptul de a direcţiona cei 2% din impozitul său datorat, existând situaţii în care reprezentanţii Administraţiilor Finanţelor Publice au invocat necesitatea prezenţei contribuabilului la ghişeu, efectuând o gravă confuzie între ceea ce desemnează depunerea „directă” – aşa cum este prevăzută de lege şi depunerea personală.
În ambele situaţii, refuzul de a primi asemenea formulare demonstrează o substituire a celor obligaţi să aplice legea într-o calitate care nu le aparţine, aceea de legiuitori, adăugând practic interpretări proprii şi depăşind cadrul de aplicare a prevederii relevante din Codul Fiscal şi actele normative subsecvente.
Prin Mecanismul 2% s-a constituit deja o bună practică prin care cetăţeanul contribuie în modul cel mai direct la deciziile de alocare şi cheltuire a sumelor provenind din taxele sale, nefiind doar un mecanism de sprijinire financiară, ci cea mai eficientă modalitate de responsabilizare a cetăţeanului faţă de problemele comunităţii din care face parte.
Vă reamintim că prevederea 2% s-a născut în urma unui proiect comun al societăţii civile şi mediului politic în anul 2003. Acest mecanism de sprijinire a societăţii civile se reîntâlneşte în multe ţări din Europa Centrală şi de Est, acolo unde organizaţiile neguvernamentale substituie o intervenţie a statului în sprijinirea nevoilor diverşilor beneficiari – situaţie care se aplică şi în cazul României.
Facem apel la respectarea literei şi spiritului Mecanismului 2% aşa cum este el prevăzut în Codul Fiscal şi înlăturarea imediată a tipului de practici menţionate mai sus printr-un mesaj public în acest sens din partea instituţiilor abilitate, precum şi prin orice alte mecanisme de comunicare inter-instituţională în cadrul ANAF şi a instituţiilor din subordinea sa.
În egală măsură, respingem orice demers prin care este afectată transparentizarea acestui proces de primire şi procesare a formularelor 230 prin emiterea de circulare interne care nu sunt comunicate în mod public şi la timp, şi solicităm stabilirea unui sistem unitar, clar, coerent şi cunoscut tuturor contribuabililor care doresc să îşi exercite acest drept legitim.”
Cu stimă,
Magdalena Stoian
Director executiv
Federaţia Forumul Donatorilor din România
Ionuţ Sibian
Director Executiv
Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile
Gabriela Alexandrescu
Preşedinte executiv
Salvaţi Copiii România
László Potozky
Director executiv
Fundaţia pentru Parteneriat
Cristina Horia
Director executiv
Fundaţia Sensiblu
Lorena Stoica
Director executiv
Fondul de Dezvoltare a Euroregiunii Carpatice
Ruxandra Sasu
Director executiv
Fundaţia PACT
Cristian Ispas
Director general
Fundaţia Motivation România
Tiberiu Fechete
Fundaţia pentru SMURD
Luminiţa Tănăsie
Director de Program
WWF Dunăre-Carpaţi România
Corina Pintea
Director executiv
Pro Vobis – Centrul Naţional de Voluntariat
Doina Crângaşu
Director
Confederaţia Caritas România
Irina Drăgoi
Preşedintă
Asociaţia Sfântul Stelian
Dana Pirtoc
Director executiv
Asociaţia pentru Relaţii Comunitare
Andreea Sorescu
Preşedinte
Asociaţia Învingem Autismul
Alexandru Popa
Preşedintele
Asociaţiei Inima Copiilor.
Dan Mircea Cipariu
Preşedinte
Asociaţia EURO CULTURART