În încheierea ediţiei din acest an a Târgului de Carte Bok&Bibliotek de la Göteborg, duminică, 30 septembrie 2012, a fost anunțat oficial statutul de invitat de onoare al României la ediția din 2013. Directorul târgului, Maria Källsson, a declarat că această invitaţie a fost lansată României ca urmare a unei excelente colaborări cu Institutul Cultural Român de la Stockholm, încă de la înfiinţarea institutului, în 2006. Programele organizate de ICR Stockholm și invitații pe care acesta i-a prezentat la târg de-a lungul anilor au convins presa și publicul larg din Suedia de valoarea literaturii și culturii române.
Invitat la conferința de presă, Dan Shafran, directorul ICR Stockholm, a declarat: ”Vedem în această inițiativă recunoașterea României ca o țară din ce în ce mai interesantă din punct de vedere literar și a Institutului Cultural Român ca partener puternic și de nădejde. Suntem conștienți de imensa responsabilitate pe care o avem și am început deja pregătirile pentru uriașa provocare ce ne așteaptă anul viitor.
Prezența românească la Târgul de Carte de la Göteborg din 2013 va evidenția locul important pe care cultura română îl ocupă în Europa. Totodată, prezența noastră va confirma faptul că platforma de dialog pe care ICR Stockholm a construit-o în țările nordice în toți acești ani a reușit să scoată la iveală contribuţia noastră la patrimoniul cultural european.”
Comunicatul emis de târg a fost deja preluat de majoritatea cotidienelor suedeze, printre care cele mai importante sunt Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet și Göteborgs-Posten. Bok&Bibliotek este cel mai important târg de carte din Scandinavia şi principalul eveniment literar din Suedia. Târgul atrage anual în jur de 100 000 de vizitatori din întreaga Scandinavie, oferind atât vânzare de carte, cât şi un amplu program de dezbateri pe teme literare, politice şi sociale. Alegerea literaturii române ca temă principală este rezultatul a şase ani de eforturi din partea ICR Stockholm, invitaţia fiind cu atât mai onorantă, cu cât temele din ultimii ani au fost mult mai ample: literatura nordică (2012), literatura de limbă germană din Germania, Austria şi Elveţia (2011), literatura africană (2010).