La Editura Humanitas, în colecţia “Zeitgeist”, va apărea volumul “Puterea ideilor” de Isaiah Berlin, „Acum mai bine de o sută de ani, poetul german Heine i-a avertizat pe francezi să nu subestimeze forţa ideilor: conceptele filozofice crescute în camera de lucru a unui profesor ar putea distruge o civilizaţie.“ (Isaiah BERLIN, Two Concepts of Liberty, 1958)
„Tema care leagă conţinutul acestui volum de lucrări mai scurte, cu caracter mai degrabă introductiv, ale lui Isaiah Berlin este rolul crucial social şi politic – trecut, prezent şi viitor – al ideilor şi al celor care le-au dat naştere. Între hotarele acestei teme este reprezentată o mare varietate de subiecte, şi pertinenţa avertismentului lui Heine este exemplificată pe larg. A fost un avertisment la care Berlin s-a referit adesea, şi oferă un fel de răspuns (fireşte, există şi altele) pentru cei care pun, cum se întâmplă din când în când, întrebarea de ce este importantă istoria intelectului.“ (Henry HARDY)
Sir ISAIAH BERLIN (n. 6 iunie 1909, Riga, Letonia – m. 1997), filozof şi profesor britanic considerat unul dintre cei mai mari gânditori liberali ai secolului XX. Familia lui a emigrat din Uniunea Sovietică în Anglia în 1920. A studiat la St. Paul’s School din Londra, apoi, beneficiind de o bursă, la All Souls College, Oxford. A obtinut titlul de doctor în litere în 1935 şi a predat, pe rând, la mai multe colegii din Oxford. Filozofia politică a lui Isaiah Berlin vădeşte preocuparea în primul rand pentru problema libertăţii şi a liberului arbitru în societăţi din ce în ce mai mecaniciste şi mai totalitare. A fost preşedinte al British Academy (1974-1978).
Scrieri importante: Karl Marx: His Life and Environment (1939); Historical Inevitability (1955; The Age of Enlightenment: The Eighteenth-Century Philosophers (1956); Four Essays on Liberty (1969); Vico and Herder: Two Studies in the History of Ideas (1976); Russian Thinkers (1978); Concepts and Categories: Philosophical Essays (1978); Against the Current (1979);Personal Impressions (1980); The Crooked Timber of Humanity: Chapters in the History of Ideas (1996).