În perioada 7-8 august 2012, Institutul Cultural Român din Budapesta, în parteneriat cu Muzeul Comerţului şi al Industriei Turistice şi Enoteca de Savoya prin Fundaţia Herczeg din Timişoara deschide la Budapesta expoziţia itinerantă “Barrique Art: De Gustibus”.
Evenimentul va oferi o dublă surpriză publicului invitat în 7 august 2012, de la ora 19:00 la sediul ICR Budapesta (1145 Budapesta, str. Izsó, nr. 5), pentru a vedea 14 dintre fabuloasele butoaie transformate de artiştii români în obiecte de artă, precum şi să guste vinuri din zona Banatului, de la Petrovaselo. În 8 august 2012, ora 18.00 expoziţia cu alte 8 butoaie-obiect şi lucrări de artă va fi vernisată la sediul Muzeului Comerţului şi al Industriei Turistice (1036 Budapesta, Piaţa Korona nr. 1), asociată cu degustare de vinuri ungureşti.
“Barrique Art: De Gustibus” face parte din programul cadru al ICR Budapesta pe anul 2012 “Spiritul unui Oraş. Timişoara” şi este compusă din 22 instalaţii de butoaie, folosite cândva pentru stocarea vinurilor şi refolosite astăzi de artişti pentru a le da o viaţă nouă şi inedită.
Proiectul a fost iniţiat de iubitorul de artă Andrei Herczeg şi de soţia sa, Delia Herczeg, proprietarii Enotecii de Savoya şi ai Fundaţiei Herczeg din Timişoara (http://www.enotecadesavoya.ro), care s-au hotărît să trimită unui grup select de artişti din România şi de peste hotare 22 de butoaie de stejar pentru a fi transformate în obiecte de artă. Totodată alţi artişti au creat special opere de artă plastică – pictură, desen, grafică – pentru a fi expuse în expoziţia butoaielor. Printre expozanţi se numără artişti ca Romul Nuţiu, Maxim Dumitras, Gheorghe Zărnescu, Aurel Vlad, Ştefan Pelmus, Levente Csatlos, Iosif Tasi, Călin Beloescu, Adriana Lucaciu, Daniela Constantin, Tila Vica Adorian, Suzana Fîntînariu, Doina Mihăilescu, Constantin Răducan, Sorin Nicodim, Ioan Nemţoi, Liviu Suhar şi alţii. Li s-au alăturat şi 6 artişti din străinătate: Nedim Hadziahmetovic Maffa din Serbia, Varol Topac şi Sema Topac din Turcia, Gopal Dagnogo din Franţa, Beata Rostas din Ungaria şi Carole Turner din SUA.
Expoziţiile vor fi vernisate de Prof. Dr. Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă din Timişoara. Vor fi prezenţi la Budapesta Andrei Herczeg, iniţiatorul proiectului, şi artiştii Cristian Sida, Ştefan Călărăşanu şi Robert Köteles.
Pentru a marca 20 de ani de activitate culturală în Ungaria, ICR va oferi publicului fidel obiecte promoţionale.
Expoziţia va fi deschisă pînă în 14 septembrie 2012, după care va fi itinerată la Filiala din Seghedin a ICR Budapesta unde va fi vernisată în cooperare cu Institutul Francez şi cu Institutul Italian, o bună ocazie de a degusta vinuri româneşti, franţuzeşti şi italiene.