La Editura Humanitas Fiction, în colecţia „Raftul Denisei”, va apărea volumul „La umbra rodiului” de Tariq Ali, în traducerea Ligiei Caranfil, ediţia a II-a. „La umbra rodiului” a fost tradus în peste zece limbi şi i s-a acordat The Archbishop San Clemente del Instituto Rosalia de Castro Prize, pentru cel mai bun roman străin publicat în Spania în 1994.
Primul roman dintr-un cvintet al Islamului, La umbra rodiului e povestea prabuşirii Granadei arabe, a violentei intruziuni a catolicilor spanioli în lumea musulmană, guvernată de propriile legi. Într-o atmosferă impregnată de o senzualitate latentă, în adierea rodiilor ce aprind cerul înserării, dramele personale ale unei familii se întâlnesc cu cele ale marii istorii.
În adierea răcoros-acrişoară a rodiilor din curtea nobilului arab Umar, marea şi mica istorie se întâlnesc: acolo unde Hind îşi trăieşte cei dintâi fiori ai iubirii, mezinul Yazid face primele descoperiri legate de lumea satului al-Hudayl, iar în mintea fratelui cel mare se urzesc planuri războinice. În ciuda liniştii aparente, lumea senzuală şi aromată a Granadei arabe îşi trăieşte crepusculul, căci visul unei Spanii ultracatolice este creştinarea forţată a comunităţilor de arabi şi distrugerea civilizaţiei acestora, socotită una a pierzaniei şi desfrânării. Povestea familiei lui Umar ascunde multe mistere, de la o iubire incestuoasă sfârşită tragic din pricina sentimentului culpabilităţii la erotismul irezistibil al frumoasei Hind. Vieţile tuturor par să se desfăşoare după ritmuri ancestrale, în acord cu un tip de spiritualitate care le infuzează fiecare gest cotidian şi cu un cod al onoarei tacit ce le guvernează existenţa. Dar micul univers apărat de propriile legi şi condus cu înţelepciune de bătrânii satului, care obişnuiesc să-şi ospăteze la masa lor duşmanii învinşi pe câmpul de luptă, e pe cale să dispară, la fel ca strigătul sfâşietor al muezinului în asfinţit şi ca mireasma rodiilor din curtea lui Umar.
Scriitor şi regizor de origine pakistaneză, TARIQ ALI s-a născut în 1943, în Lahore, şi-a făcut studiile în Pakistan şi apoi la Oxford. Atitudinea lui de opoziţie faţă de dictatura din Pakistan l-a împiedicat să se mai întoarcă în ţara natală şi astfel a rămas într-un exil nedorit în Marea Britanie. A scris peste douăzeci cărţi de istorie şi politică, dar şi romane, piese de teatru şi scenarii, fiind şi autorul unor documentare TV. Un cunoscut intelectual de stânga, colaborator al cotidianuluiGuardian încă din anii ’70 şi editor al New Left Review, Tariq Ali s-a afirmat ca un lucid analist politic şi un intelectual activ, implicat în dezbaterile publice. La umbra rodiului (Shadows of the Pomegranate Tree, 1992) este primul volum dintr-un cvintet de romane dedicat istoriei Islamului (celelalte patru sunt: The Book of Saladin, 1999; The Stone Woman, 2001; A Sultan in Palermo, 2005; Night of the Golden Butterfly, 2010).