La Editura Humanitas, în colecţia „Zeitgeist”, va apărea volumul „Zeul care a dat greş”, coordonat de Richard Crossman, în traducerea Corneliei Macsiniuc.
„O carte esenţială pentru înţelegerea fenomenologiei deşteptării din somnul dogmatic, din mirajul utopiei, din vraja religiei politice marxiste. De la Arthur Koestler şi Ignazio Silone la Richard Wright şi André Gide, autorii acestei cărţi decisive îşi privesc necruţător trecutul şi se întreabă: «Cum şi de ce am putut crede?» Dar mai ales este vorba de mecanismele trezirii, de agoniile rupturii cu un cosmos al certitudinilor în favoarea unei lumi a interogaţiilor libere. De fiecare dată cand predau ascensiunea şi căderea comunismului în veacul lagărelor de concentrare şi al ideologiilor pretins redemptive, această carte, o veritabilă gramatică a apostaziei, este bibliografie obligatorie.” (Vladimir TISMĂNEANU)
Richard Crossman s-a născut la 15 decembrie 1907. Fiu al unui avocat pledant, care a devenit ulterior judecător, şi-a făcut studiile la Winchester College, apoi la New College, Oxford, absolvind cu brio filologie clasică şi filozofie. A rămas la Oxford ca asistent la New College timp de 8 ani, predând Platon şi teorie politică; în această perioadă şi-a început şi cariera politică, în calitate de membru cu orientare socialistă în Consiliul Municipal din Oxford. În 1937 a fost desemnat candidat al Partidului Laburist pentru Coventry, câştigând în alegerile din 1945. În 1938 a devenit redactor-şef adjunct al publicaţiilor New Statesman şi Nation. În timpul războiului a activat mai întâi în cadrul Ministerului de Afaceri Externe, devenind apoi membru în Statul Major al generalului Eisenhower, ca expert în problemele legate de Germania, cu răspunderi privind propaganda inamică. În 1946 a activat în Comisia anglo-americană pentru Palestina, devenind principalul adversar britanic al politicii lui Ernst Bevin în privinţa Palestinei.
A publicat: Plato Today, Government and the Governed, Palestine Mission.