Duminică, 10 iunie 2012, ora 17.00, în Clubul „Nişte domni şi Fiii” (Str. Covaci, nr. 7, Bucureşti), va avea loc lansarea primului roman semnat de Philip Ó Ceallaigh, „Şi te trezeşti râzând”, apărut în colecţia „Biblioteca Polirom. Proză XXI”, în traducerea lui Dan Sociu. Vor prezenta: Matei Martin, Dan Sociu.
„Şi te trezeşti râzând”, noua carte a scriitorului irlandez Philip Ó Ceallaigh apărută şi în ediţie digitală, este un roman în miniatură despre viaţa unui scriitor împins în Bucureşti de aspiraţii înalte. Vali, tânărul cu pricina, ajunge, spre disperarea lui, să scrie o telenovelă pentru televiziune şi să trăiască alături de o femeie care îi amestecă viaţa cu mormane de haine, pantofi şi poveşti lacrimogene; inevitabil, îşi pune şi întrebări despre sensul unei lumi în care locuim cu toţii în apartamente ca nişte cutii identice, urmărind aceleaşi posturi la televizor, parcurgând nervoşi, zi de zi, traficul serviciu-acasă, distrându-ne într-o gălăgie insuportabilă şi visând obsedant o scăpare ce nu pare să mai vină în cercul vicios în care ne tot învârtim. Şi totuşi, salvarea vine de undeva, insinuează şiret şi optimist vocea jucăuşă a acestui roman: din trecut, din plopul crescut pe balconul de la primul etaj al unei clădiri dărăpănate din vechiul Lipscani, de la masa din bar unde, încetul cu încetul, se naşte un scenariu ori dintr-o prietenie neaşteptată.
Philip Ó Ceallaigh s‑a născut în Waterford, Irlanda. A învăţat să citească folosindu‑se de dialogurile din benzile desenate, iar la vârsta de nouă ani a făcut o pasiune pentru literatura SF. Din fericire, nu s‑a oprit aici: printre preferinţele lui actuale se numără povestirile şi nuvelele lui Cehov, Hemingway şi Joyce, romanele lui Knut Hamsun, Céline şi Dostoievski şi poezia lui Charles Bukowski. Călător neobosit, Philip Ó Ceallaigh a trăit în diverse locuri, precum Anglia, Rusia, Spania, Statele Unite, Georgia sau Kosovo, schimbând slujbele la fel de frecvent ca domiciliile. Din 2000 s‑a stabilit în Bucureşti, unde a lucrat ca scriitor independent, editor şi traducător. Asemenea majorităţii personajelor sale, este alergic la mediul corporatist, orarul fix şi meseriile bine plătite, drept care, pentru o scurtă perioadă de timp, a fost singurul irlandez care a muncit ilegal pe un şantier din România. După extraordinarul debut reprezentat de Însemnări dintr‑un bordel turcesc (2006; Polirom, 2007), cu care a câştigat Premiul Rooney pentru Literatură Irlandeză, Glen Dimplex New Writers’ Award şi elogiile criticilor britanici şi americani, a scris o a doua culegere de povestiri, Şi dulce e lumina (2009; Polirom, 2009), publicată la prestigioasa Editură Penguin şi bucurându‑se de acelaşi succes.