Vineri, 18 mai 2012, ora 18:30, în mansarda ROD a Librăriei Cărtureşti Verona din Bucureşti va avea loc vernisajul proiectului “Insulele magnetice” de Aurel Tar, curator Cosmin Năsui. Editura Vellant a sprijinit realizarea proiectului.
Într-o cultură de consum în care inclusiv referințele culturale sunt aranjate și intră în competiție direct pe rafturile de supermarket sau de giftshop, artistul Aurel Tar caută procedee personale de a grefa arta contemporană în rețele de librării și cinematografe, organisme muzeale, supermarket-uri și mall-uri. Frigiderul cu lucrări de artă face parte din proiectul „Insulele magnetice” și continuă seriile de intervenție culturală în spații alternative, după „Ultraperiferic Art Corner” și „THE…”.
Proiectul „Insulele magnetice” (Magnetic Islands) al artistului Aurel Tar tratează subiecte ale amestecurilor culturale și se declină în diferite intervenții culturale derulate în spații publice. Tar se opreşte asupra detaliilor interacţiunilor şi mixajelor culturale ale globalizării. În cazul lui, întâlnirile neașteptate sunt între școala lui Tițian, prerafaeliți și o aeronavă de tip Boeing*.
Artistul ia în considerare faptul că timpul împărtășit cu piesele originale ale operelor de artă într-un muzeu sau într-o expoziție este de până la câteva minute. Însă timpul petrecut cu reproducerea operei de artă pe un magnet de frigider este mult mai important ca durată și ca prezență a sa în cadrul domestic al cotidianului zilnic. Suvenirele sunt trofeele care rămân în urma vizitării unui muzeu sau spațiu cultural. Iar, dintre ele, magneții pe frigider ocupă un loc important. Până la urmă, frigiderul funcționează ca un „white cube” exterior, un „recipient” perfect pentru lucrări de artă.
Așa că artistul Tar invită publicul să intre în posesie și să rămână în prezența unor magneți care reproduc exact lucrări de-ale sale (acrilic pe pânză, acrilic pe foam). Mai mult, Tar s-a hotărât să intervină în fluxul industrial al magneților produși și să încerce să îi „recupereze”: fiecare magnet de frigider este semnat manual, astfel artistul putând oferi lucrări de autor: magneții semnați.”, au scris organizatorii.