Vineri, 18 mai 2012, ora 18.00, la Librăria Book Corner din Cluj (Bulevardul Eroilor nr. 15) va avea loc lansarea volumului „Eroticon. Tratat despre ficţiunea amoroasă”, de Mihaela Ursa, apărut de curând în colecţia „Critică şi istorie literară” a Editurii Cartea Românească. Alături de autoare, vor lua cuvântul: Sanda Cordoş, Alex Goldiş şi Cosmin Borza.
De la Adam şi Eva la Romeo şi Julieta, de la Don Juan la Anna Karenina, poveştile de iubire din literatura lumii sunt înţelese în eroticoane. Ficţiunea amoroasă nu se citeşte, ci se urmăreşte vizual: iată intuiţia de la care porneşte Eroticon-ul Mihaelei Ursa. Cititorul care uită de sine, lăsându-se sedus de o poveste de dragoste, este mai întâi convins de o imagine, de o fereastră către adevărul ficţional al lumii despre care citeşte. De la romanul grec până la Miller, Anaïs Nin, Márquez, Nabokov, Bruckner sau Beigbeder lucrurile nu se schimbă la fel de mult pe cât am crede. Fiecare poveste de dragoste îşi are propriul adevăr. Orice proiect amoros depinde de o erotologie, adică de o teorie despre adevărul iubirii şi despre legătura vieţii cu ficţiunea, dar şi a literaturii cu viaţa.
„O premieră substanţială în critica românească, volumul Mihaelei Ursa are, pe lângă cuprinderea, erudiţia (lipsită de orice ostentaţie) şi respiraţia unui tratat de literatură comparată, puterea de seducţie proprie unui critic subtil, rafinat, empatic, care reuşeşte să-şi incite cititorii la lectură, punându-i în relaţie cu ceea ce e, în fond, mai preţios într-o carte: «promisiunea vieţii-din-literatură».” (Sanda Cordoş)
Mihaela Ursa (n. 25 septembrie 1971, Sângeorz-Băi) este teoretician şi critic literar.
Este autoarea volumelor: Optzecismul şi promisiunile postmodernismului (Editura Paralela 45, 1999), Gheorghe Crăciun – monografie (Editura Aula, 2000) şi Scriitopia (Editura Dacia, 2005; ediţie revăzută, 2010), premiate de Uniunea Scriitorilor din România şi de Asociaţia de Literatură Generală şi Comparată din România. A absolvit Facultatea de Litere din Cluj, unde este în prezent lector doctor şi director al Departamentului de Literatură Comparată. A coordonatDivanul scriitoarei (Editura Limes, 2010), a colaborat la volume colective şi la diferite publicaţii literare.