Luni, 7 mai 2012, la Librăria Book Corner din Cluj, va avea loc lansarea volumului „Religia în fapt. Studii, schiţe şi momente” de Mirel Bănică, „colecţia Theologia Socialis”, Editura Eikon. Alături de autor se vor afla invitaţii Simion Pop şi Radu Preda.
Volumul face parte din celebra colecţie a editurii Eikon – Theologia Socialis, o colecţie care îşi propune să acorde spaţiul necesar unei dezbateri obligatorii şi din păcate amânate în România post-comunistă. Este vorba despre modelul social, structurile comunitare, rolul confesiunilor religioase şi al societății civile la reconstrucţia unui spaţiu public încă vizibil marcat de jumătatea de secol de dictatură comunistă şi de următoarele două decenii de tranziţie haotică. Editorii seriei, cei care formează în fapt consiliul ştiinţific al acesteia, sunt: Radu Carp (Bucureşti), Chantal Delsol (Paris), Ingeborg Gabriel (Viena), Picu Ocoleanu (Craiova), Radu Preda (Cluj-Napoca). Seria este ilustrată cu detalii din lucrările maestrului Silviu Oravitzan.
Volumul lui Mirel Bănică e o o carte hibridă, de studii și eseuri, note de lectură, schițe și reportaje sociologice – de fapt, carnete de teren adaptate unui public mai larg, nespecializat în astfel de metode de observație și analiză. În ansamblu, volumul se dorește o încercare de a înțelege mai bine ce se întâmplă cu noi și cu Biserica Ortodoxă din România, cea care a modelat de-a lungul timpului societatea în care trăim, felul nostru de a gândi și a ne comporta.
“Se impune prin frumuseţea scriiturii, prin realul talent publicistic al autorului, prin originalitatea şi profesionalismul interpretării unor subiecte religioase actuale, complexe şi dificile pentru profani. În peisajul românesc al tinerilor specialişti în ştiinţa religiilor, Mirel Bănică este un autor care a confirmat. Textele sale sunt profitabile spiritual pentru orice cititor pasionat de faptul religios contemporan. Sunt însă de referinţă pentru absolut toţi specialiştii români în ştiinţa comparată a religiilor. Te ajută să intuieşti ceva din farmecul şi misterul unei vechi melodii sufite, în tăcerea rece şi adâncă a nopţii.”, a scris în prefaţă Nicu Gavriluţă.
Mirel Bănică este doctor în ştiinţe politice, Universitatea din Geneva (Elveţia, 2004), cu o teză referitoare la relaţiile dintre Biserica Ortodoxă Română, Stat şi Societate în perioada interbelică, sub conducerea Profesorului Georges Nivat. În prezent, cercetător ştiinţific, Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Româna şi cadru didactic asociat al Universităţii Bucureşti. Stagii de cercetare şi de lucru la Universitatea Laval (Canada) şi Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS, Paris) între anii 2005 şi 2008. Domenii de cercetare şi specializare: sociologia religiei, în special aplicată Ortodoxiei, sociologia memoriei, geopolitica religiilor. Ultima carte apărută: Fals jurnal de căpşunar (= Texte de frontieră), Institutul European, Iaşi, 2010.