spot_img

„Flautul de Aur” vine pe 2 mai la Sala Radio

În perioada 25 aprilie-7 mai 2012, Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo organizează Turneul Flautul de Aur. În seara de 2 mai 2012, la Bucureşti, la Sala Radio, va avea loc recitalul-eveniment care reprezintă punctul culminant al turneului „Flautul de Aur”, recital transmis în direct de Radio România Cultural și Radio România Muzical, urmând apoi ca Ion Bogdan Ştefănescu şi Horia Mihail să-și încheie călătoria la Teatrul Naţional Ştefan Iordache din Caracal, în seara de 7 mai 2012.

„Cunosc foarte bine acest instrument, nu mai ştiu cum să îl recomand, este o alinare pentru suflet’’, a spus o spectatoare a unui recital din cadrul Turneului Flautul de Aur.

Turneul, care a început pe 25 aprilie la Brașov, a fost o adevărată cruciadă pentru cucerirea dragostei publicului pentru acest instrument, Ion Bogdan Ştefănescu fiind neobosit în efortul său de a-l promova: a cântat cu pasiune, a prezentat expoziţia de flaute organizată de Wiener Flötenwerkstatt, a audiat elevi veniţi la recital pentru a avea prilejul de a primi câteva sfaturi de la un maestru, a dat zeci de interviuri.

Campania de promovare a flautului s-a dovedit foarte necesară, pentru că mulţi dintre spectatorii primelor trei concerte din cadrul turneului Flautul de aur, desfăşurate la Braşov, Piteşti şi Reşiţa, au mărturisit că nu au mai asistat până în acel moment la un concert de flaut sau că au fost uimiţi de faptul că un flautist poate susţine într-un singur recital un program atât de complex şi variat, parcurgând cu virtuozitate şi pasiune un traseu prin istoria muzicii. Împreună cu pianistul Horia Mihail, Ion Bogdan Ştefănescu a interpretat lucrări de Bach şi Mozart, Dvorak sau Poulenc, propunând însă şi lucrări ale contemporanilor Taktakishvili şi Mower, ce au permis o mare libertate de expresie celor doi muzicieni, care comunicând perfect, au smuls ropote de aplauze celor prezenţi.

Dacă în mitologie flautul încânta zeii, a venit acum rândul publicului din România să fie vrăjit de sonorităţile minunate ale acestui instrument, mai ales că flautul care îi aparţine lui Ion Bogdan Ştefănescu este unicul de acest fel din ţara noastră şi a fost creat special pentru flautistul român la celebra fabrică Muramatsu din Japonia, renumită în toată lumea pentru calitatea flautelor pe care le produce dar şi pentru faptul că fiecare angajat este obligat să studieze flaut în cele mai importante şcoli ale lumii. Flautul lui Ion Bogdan Ştefănescu a fost ales de o echipă de specialişti ai firmei care l-au ascultat şi imprimat pe flautistul român cântând pe mai multe flaute de aur de diferite categorii, alegând în cele din urmă pentru el flautul de 18 karate masiv. „Nu-mi imaginam că sună aşa… este flautul fermecat”, a spus un auditor.

Iar pentru că, asemeni oricărei mari iubiri, flautistul a dedicat flautului său şi versuri, la cele trei recitaluri a avut loc lansarea volumului „Cuvântul de trecere”, cartea lui Ion Bogdan Ştefănescu, apărută la Editura Tracus Arte, cu viziunea grafică a lui Mircia Dumitrescu. Ion Bogdan Ştefănescu a devenit de curând membru al Uniunii Scriitorilor.

Ion Bogdan Ştefănescu şi-a început activitatea artistică la vârsta de 14 ani, în 1983, când a debutat ca solist pe scena Ateneului Român, într-un concert de Vivaldi, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucureştean. De atunci şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică, constând în nenumărate recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate: Anglia, Franţa, Spania, Cehia, Coreea de Nord, Japonia, SUA, Ungaria, Italia, Germania, Olanda, Elveţia, Suedia, Norvegia, participări la cele mai importante festivaluri, de asemenea evoluţii ca interpret în mai multe spectacole de teatru, balet şi film realizate de regizori străini şi români. Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale şi a primit, de asemenea, importante şi onorante distincţii pentru meritele sale artistice.

Ion Bogdan Ştefănescu este membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania” şi „Profil” şi al ansamblului „Barock Orchestra”. Este, de asemenea, membru al trioului „Contraste” şi al cvintetului de suflători „George Enescu”. A realizat, de-a lungul anilor, un număr impresionant de înregistrări la Societatea Română de Radio, multe dintre ele păstrate în cardex, precum şi la Televiziunea Română, dar şi la societăţi de radio din străinătate, realizate la solicitarea acestora: Deutschlandfunk – Köln, WDR, Bayerische Rundfunk, DRS 2, Société de Musique Contemporaine, Lausanne.

Horia Mihail este unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi români, susţinând de-a lungul timpului mii de concerte în România şi în străinătate. ”’Subtilitatea ritmică, şi articulaţia atmosferei şi a culorii sunetului, au fost un fel pe care această muzică o primeşte foarte rar”, a scris Boston Globe după una din apariţiile sale. Horia Mihail a susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 18 ţări pe 4 continente, a putut fi ascultat la diverse posturi de radio şi de televiziune din România, Belgia, Anglia, Danemarca, Ungaria, Statele Unite şi a înregistrat cu Orchestra Simfonică Naţională Radio din România. La ora actuala este solist concertist al Radio Romania şi al Filarmonicii din Braşov.

În 2011, artistul a susţinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat “Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt”, care a stat la baza unui CD live apărut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul îl va continua în anii următori. Proiectul “Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri” l-a adus alături de violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru pe scenele din 6 oraşe din ţară, iar proiectul “Cele trei dive” alături de celebrele cântăreţe Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu şi Leontina Văduva la Iaşi, Cluj şi Timişoara. În ultimii doi ani, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, în China, Italia, Bulgaria, Danemarca şi Germania. Proiectele sale din anul 2012 vizează, printre altele, o a doua ediţie a turneelor naţionale Pianul călător în perioada 22 mai – 30 iunie şi Duelul viorilor, alături de violoniştii Liviu Prunaru – Stradivarius şi Gabriel Croitoru – Guarneri, între 12 şi 25 septembrie.

Organizatori: Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo
Coproducător: Radio România Regional
Sponsori: Revalid, Leumi Bank, JTI, Athenee Palace Hilton, AdeGas Oil, Hotel Pantex, Wiener Flötenwerkstatt
Parteneri culturali: Direcţia Formaţii Muzicale Radio România, Radio România Reşiţa Filarmonica de Stat Braşov, Filarmonica de Stat Piteşti, Teatrul Naţional Caracal, Centrul Cultural Radu Şerban Caracal, Societatea de Muzică Veche
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, The Money Channel, COCOR, Cocor Media Channel, Şapte seri, România Liberă, Academia Caţavencu, Be Where, Observator Cultural, Cultura, TVR Cultural, Style Report, Librăriile Humanitas şi site-urile Liternet, Agenţia de carte, ArtActMagazine, Style Report, Crazy Deal.

Detalii despre turneu la adresa http://www.flautuldeaur.ro/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508