Marţi, 15 mai 2012, ora 18.00, la Cărtureşti Verona (str. Arthur Verona 13-15, sector 1, Bucureşti) va avea loc lansarea volumului „Estetica lui Norman Manea” de Claudiu Turcuş, apărut la Editura Cartea Românească, în colecţia „Critică şi istorie literară”. Scriitorul Norman Manea va fi prezent la acest eveniment în calitate de invitat special. Alături de autor, vor lua cuvântul: Carmen Muşat şi Paul Cornea. Moderator: Bianca Burţa-Cernat.
„Monografie remarcabilă prin soliditatea demersului de istorie literară, ingeniozitate analitică şi inteligenţa de a pleca de la întrebări incomode şi de a se confrunta cu probleme nevralgice, cartea lui Claudiu Turcuş are meritul de a fi, nu mai puţin, o naraţiune critică şi identitară ce radiografiază acute dezbateri culturale româneşti ale ultimelor decenii.” (Sanda Cordoş)
„Estetica lui Norman Manea este o premieră în cercetarea critică românească: de o excelentă calitate, cu meritul pionieratului, dar impunându-se mai ales prin nivelul demersului analitic şi reuşita cuprinderii sintetice. Particularul spirit de pătrundere justifică situarea lui Claudiu Turcuş printre cei mai înzestraţi critici din ultima generaţie, remarcat nu o dată pentru acuitatea, exigenţa, siguranţa opiniei şi echilibrul judecăţilor de valoare.” (Ion Pop)
Claudiu Turcuş s-a născut la 1 septembrie 1981 la Beiuş. A absolvit Facultatea de Litere şi masteratul Literatura română în context european din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din 2011 este doctor în filologie. Predă naratologie şi scriere creativă la Universitatea „Babeş-Bolyai”, fiind prezent în volumele colective Exilul literar românesc înainte şi după 1989 (Univerzita Komenského, Bratislava, 2011) şi Obsesia incertitudinii/The Obsession of Uncertainty. In Honorem Norman Manea (Polirom, Iaşi, 2011).
Între 2007 şi 2009 a fost cronicarul revistei culturale Vatra, iar din 2011 colaborează constant la Observator cultural. Semnează, de asemenea, articole în Cultura, Dilema veche, Steaua, Verso.
În 2010 a beneficiat de un Fellowship Research la Bard College, New York, susţinut de Institutul Cultural Român şi Institute for International Liberal Education.