În perioada 11-21 februarie 2012, la invitația organizatorilor Bienalei de la Veneția, România participă, în premieră, la „Carnavalul Internațional al Copiilor”. Evenimentul este organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în Pavilionul central al Bienalei, care va fi deschis publicului zilnic, între orele 10.00 – 18.00. Pornind de la tema generală „Povești și gânduri” propusă de organizatori, proiectul României se intitulează “Povestea animalelor” si se adreseaza publicului tânăr. Pentru realizarea acestuia, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția colaborează cu: Anaid Art Gallery și Global Mindscape (București), precum și cu Australians Studying Abroad (Melbourne). Proiectul este coordonat de Alexandru Damian – vicecomisar al României la Bienală, coordonator de proiecte în domeniul artelor vizuale la IRCCU Veneţia și de Angelica Iacob – specialist în educație culturală.
Componenta principală a proiectului este expoziția realizată de grupul artistic “Soap Art Kollectiv” (Raluca Arnăutu & Suzana Dan), care valorifică bogăția culturii contemporane românești prin prezentarea unor lucrări artistice inedite, reprezentând o colecție de animale confecționate din materiale textile.
În cadrul proiectului sunt incluse activități educative tematice insoţite de ateliere de creație (în spaţiile special amenajate în Pavilionul central) dedicate copiilor cu vârste între 6 și 14 ani, după următorul program:
– Sâmbătă, 11 februarie, începând cu ora 16.00 (în limba română, pentru copii de 6-12 ani)
– Duminică, 12 februarie, începând cu ora 16.00 (în limba engleză, pentru copii de 6-12 ani)
– Miercuri, 15 februarie, începând cu ora 16.00 (în limba italiană, pentru copii de 10-14 ani)
– Vineri, 17 februarie, începând cu ora 16.00 (în limba italiană, pentru copii de 10-14 ani)
Vizitarea expoziției și participarea la activitățile organizate cu această ocazie pentru grupurile școlare, familii sau vizitatori individuali (tururi ghidate, ateliere artistice, spectacole, zone interactive, lecturi, prezentări) sunt gratuite.