La Cartea Românească va apărea volumul „Lumi din cuvinte. Reprezentări şi identităţi în literatura română postbelică ” de Sanda Cordoş. „O critică deodată caldă şi severă nu-i reuşeşte decât Sandei Cordoş – ultimul critic român cu inimă şi care profesează faţă de literatură o dragoste cu discernămînt.” (Alexandru Cistelecan)
Eseurile de faţă încearcă să traseze o hartă a literaturii române postbelice, evidenţiind ideologii literare şi reprezentări comunitare acute şi de neignorat şi să dea seama, astfel, de forţa de reprezentare identitară a literaturii, ca şi de puterea de seducţie a lumii asupra căreia se exercită, cu atât mai seducătoare (într-o ecuaţie proprie artei), cu cât este mai primejdioasă.
Literatura poate fi, aşadar, o reprezentare artistică şi identitară remarcabilă, atât prin puterea de a surprinde în mod nuanţat şi profund identităţile neaşezate, neliniştitoare şi, foarte adesea, marginalizate ale lumii sale, cât şi prin capacitatea de a le prezerva în durata lungă, menţinîndu-le vii în conştiinţa comunitară şi, mai mult, dându-le astfel şansa (pe care numai arta o poate oferi) de a deveni, pe termen lung, din identităţi marginale, identităţi exemplare. (Sanda Cordoş)
Sanda Cordoş (n. 2 august 1966) este conferenţiar la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, unde conduce Departamentul de literatură română şi teoria literaturii. A publicat cărţile: Literatura între revoluţie şi reacţiune. Problema crizei în literatura română şi rusă a secolului XX, 1999 (reditare 2002); Alexandru Ivasiuc, 2001; În lumea nouă, 2003; Ce rost are să mai citim literatură, 2004. A coordonat volumele Spiritul critic la Cercul literar de la Sibiu, 2009; Spiritul critic la Liviu Petrescu, 2011; Ion Pop – 70, 2011. A coeditat Romanian writers on writing (ed. Norman Manea, 2011). A colaborat la mai multe volume colective şi lucrări lexicografice, printre care Kindlers Literatur Lexikon (2009).