Marţi, 22 noiembrie 2011, în Sala „I.L. Caragiale” a Primăriei Sectorului 2 Bucureşti, a avut loc ceremonia de acordare a Premiilor Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti (ASB) pentru anul editorial 2010. Juriul, format din academicianul Eugen Simion – preşedinte, Radu Voinescu, Gelu Negrea, Horia Gârbea şi Dan Mircea Cipariu, a hotărât premianţii celor şapte secţiuni, iar primarul Neculai Onţanu, împreună cu Horia Gârbea, preşedintele ASB, şi academicianul Eugen Simion, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, au acordat distincţiile. Cele trei premii de debut au fost oferite de AgenţiadeCarte.ro. La eveniment a fost prezent senatorul Cristian Diaconescu şi, din partea Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian şi Gabriel Chifu.
Palmaresul oficial al Premiilor ASB pe 2010:
Premiul Opera Omnia – Premiul Primăriei Sectorului 2 a fost acordat criticului literar Dan Cristea.
La secţiunea Proză au fost premiate două volume: Bogdan Teodorescu – „Băieţi aproape buni”, Editura Tritonic (acordat de Primăria Sector 2 ); Ioan Groşan – „Un om din Est”, Editura Tracus Arte (acordat de Primăria Sector 2).
La secţiunea Poezie au fost acordate, de asemenea, două premii: Bogdan O. Popescu – „Aerobiciclete”, Editura Brumar (acordat de Primăria Sector 2); Anca Mizumschi – „Verso(u)ri”, Editura Humanitas (acordat de Primăria Sector 2 ).
Premiul pentru Critică, Eseu, Memorialistică, Jurnale i-a revenit lui Dumitru Micu pentru „Început şi sfârşit de mileniu. Rememorări” şi „Critici prozatori„, Editura Muzeului Naţional al Literaturii Române (acordat de Primăria Sector 2 ).
La secţiunea Traduceri a fost premiată Tudora Şandru Mehedinţi – „Ora albastră” de Alonso Cueto, Editura Humanitas (acordat de Primăria Sector 2)
Traian T. Coşovei a primit Premiul special pentru volumul „Aerostate plângând”, Editura Tracus Arte (acordat de Primăria Sector 2).
Cele trei premii de debut au fost oferite de AgenţiadeCarte, juriul hotărând ca premianţii să fie Horia Tabacu – „Drumul până la Piaţa Romană. Momente şi schiţe„, Editura Kron-Art (proză); Adrian Buzdugan – „Capela excomunicaţiilor„, Editura Humanitas (proză); Marius Stoian -„8215”, 22th Century Publishing (poezie).
Bogdan O. Popescu: „Pentru mine este foarte important acest premiu pentru că îl iau pentru a şasea carte de poeme. Sigur, am mai luat Marele Premiu de debut „Vinea” pentru prima mea carte, pentru „La revedere prinţesă!”, dar nu pot să fiu ipocrit, mă bucur pentru acest premiu foarte mult, cred în această carte şi mă bucur că a fost apreciată şi de juriu. Eu fac parte dintre poeţii care au publicat cărţi constant, de la debutul meu am tot scos cărţi de poeme, nu programatic, şi cred că de fiecare dată am reuşit să aduc ceva nou. Sigur că sunt poeţi care scot mult mai puţine volume, dar, pe de altă parte, dacă reuşeşti să faci această cursă cu tine însuţi, e important ca o dată la un interval de ani să ţi se confirme călătoria. Acum 15 ani luam premiul de debut şi acum, iată, iau premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti.”
Anca Mizumschi: „Este un premiu care, în mod evident, mă onorează, pe care l-am primit cu bucurie pentru că eu cred că fiecare dintre cei care scriu au nevoie de două lucruri: de un public căruia să i se adreseze şi au nevoie, în egală măsură, de sentimentul apartenenţei la o breaslă şi de o identitate profesională. Pentru mine, acest premiu vine ca o confirmare a identităţii profesionale. Cartea pentru care am primit premiul se numeşte „Verso(u)ri” şi este încheierea unui triptic de poezie care a cuprins volumele: „Poze cu zimţi” care a apărut la Brumar, „Anca lui Noe”, la Humanitas, şi „Versouri”, tot la Humanitas. Au apărut în trei ani succesivi şi mă bucur că acest volum a luat acest premiu pentru că, pentru mine, este ca şi cum întreg tripticul a fost premiat.”
Ioan Groşan: „E o mare bucurie pentru că, nu vreau să fiu ipocrit, nu scriem într-un turn de fildeş numai pentru noi sau colegii noştri, scriem şi pentru publicul larg şi văd, în acest premiu, o confirmare a unei anumite valori epice. Vreau să îi mulţumesc juriului şi, în primul rând, domnului profesor academician Eugen Simion care a avut o pertinentă cronică chiar la debutul meu,deci, într-un fel, este un arc peste timp şi mă bucur că domnia sa ştie să discearnă valorile bucureştene. E foarte adevărat că această carte a fost foarte aşteptată şi sper ca publicul să nu aştepte atât de mult şi volumul II, pentru că acesta este numai primul volum.”
Adrian Buzdugan: „Cred că e interesant un debut la orice vârstă s-ar produce, important este să fie de calitate. Inclusiv acest premiu confirmă că debutul trebuia să aibă loc, chiar dacă este întârziat. Deşi exista riscul, la un moment dat, să nu mai scriu, datorită pseudo-eşecului din anii 90 ,am renunţat să scriu cam aproximativ 15 ani. În cele din urmă, la insistenţele celor care mi-au citit povestirile, am lansat un volum şi mă pregătesc de un al doilea. Cred că şi acesta va veni cu o anumită întârziere pentru că vreau să iasă cel puţin la nivelul cărţii pe care am scos-o acum. Dacă lansam la 20 de ani cartea ar fi arătat altfel, bănuiesc că acum aş fi la a 10-a, a 12-a, a 20-a carte, dar, din punct de vedere al calităţii, ar fi fost o scădere continuă. Am observat ce se întâmplă pe piaţă. Chiar şi la autori mari, după un apogeu de două-trei titluri, încetul cu încetul valoarea scade. Cărţile pe bandă rulantă pot fi scoase în sistem anglo-saxon, în sistemul american, unde toate revistele vor scrie de laudă, cartea se va vinde, dar se va face rabat de la calitatea literară. Premiul mă obligă. Nu cred că voi intra într-un ritm ameţitor, mă gândesc la o cart ecare va apărea la anul, poate peste doi ani, poate peste trei … Important este să fie bună. Dacă nu sunt mulţumit şi nu trece de cenzura mea, nu apare. Am aruncat mii de pagini la gunoi.”
Alte detalii pe site-ul oficial al Primăriei Sectorului 2: http://www.ps2.ro/www/ps2/stiri/1009/Premiile-Asociaţiei-Scriitorilor-Bucureşti,-la-cea-de-a-VII-a-ediţie
Dorina CIOPLEA
[…] Ieri, 22 noiemnbrie, a avut loc decernarea premiilor Asociației Scriitorilor București pentru anul 2010 (mai multe detalii aici). […]