La Editura Herg Benet a apărut antologia de poezie “Ziua cea mai lungă”, coordonată de Aleksandar Stoicovici. Antologia reuneşte 25 de poeţi contemporani, mai mult sau mai puţin cunoscuţi consumatorilor de poezie şi a apărut cu sprijinul Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara. Andra Rotaru a dialogat cu Aleksandar Stoicovici, în exclusivitate pentru AgenţiadeCarte.ro
La Târgul de Carte Gaudeamus va apărea o antologie de poezie coordonată de tine, intitulată „Ziua cea mai lungă”, Editura Herg Benet. Care au fost necesităţile care au dus la crearea sa?
M-am gândit că e bine ca, din când în când, să iasă o antologie de genul acesta, care nu-şi doreşte decât să aducă poezia bună în faţa celor interesaţi de literatură. Ideea o aveam de mult, dar abia acum, prin sprijinul Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara, am avut acces la fondurile necesare pentru realizarea acestui proiect.
Cât de dificil este să găseşti nişte criterii pertinente de alcătuire a unei astfel de antologii, pentru un public mofturos de multe ori?
Aşa cum am spus mai sus, am pornit de la ideea că vreau să alcătuiesc o antologie de poezie bună şi am refuzat să mă gândesc la alte criterii de selecţie. Deşi, în anumite contexte, văd importanţa acestor criterii, cred că un public mofturos ar trebui să fie sătisfăcut mai degrabă de calitatea textelor decât de criteriile (prea) mult discutate pe care au fost selecţionate.
În acest volum se regăsesc nume cunoscute şi mai puţin cunoscute.
Într-adevăr, antologia reuneşte atât poeţi deja cunoscuţi, cât şi tineri, apropiaţi de vârsta mea, care sunt pe cale să se afirme. Pentru cei mai tineri, dincolo de avantajul că oamenii vor avea acces la câteva din textele lor, e şi un mijloc de popularizare. Mulţi dintre ei, deşi scriu bine, nu sunt cunoscuţi. Dacă această antologie va reuşi să schimbe acest lucru (cel puţin pentru o parte din ei), eu cred că e un câştig.
De multe ori, o antologie rămâne încă o carte publicată, care nu va ajunge la public. Ce planuri aveţi cu această antologie? Vor fi lansări?
Din momentul în care am demarat proiectul, l-am gândit în aşa fel încât cartea să ajungă la cât mai mulţi oameni. Aşadar, cea mai mare parte a tirajului va merge spre biblioteci, reviste, cenacluri literare etc. din ţară. La acest lucru se vor adăuga lansări în câteva oraşe din ţară (începând cu cea din cadrul târgului Gaudeamus din Bucureşti, pe 26 noiembrie, ora 13:00, la standul editurii Herg Benet)
Pentru cei care nu sunt incluşi în ea… câteva vorbe.
Pe cei care nu sunt incluşi îi invit să trimită texte pentru următoarea antologie.
Va fi un volum singular sau va fi continuat de altele?
Eu îmi doresc să duc acest proiect mai departe şi să reuşesc să public o nouă antologie anul viitor, dar asta depinde nu atât de voinţa mea, cât mai degrabă de alţi factori externi. Sunt sigur că mai sunt mulţi autori pe care nu-i cunosc şi care ar fi meritat să fie prezenţi în această antologie.
De ce „Ziua cea mai lungă”?
“Ziua cea mai lungă” e de asemenea şi titlul unui poem din antologie. El n-are nici o legătură cu filmul cu acelaşi nume (despre care am auzit abia după ce-am ales titlul), ci mai degrabă cu burta peştelui (aşa cum sugerează şi coperta). Ziua cea mai lungă poate fi ziua unui poem bun sau al unei idei care refuză să încapă în cuvinte, ziua unei iubiri sau ziua unei pierderi, a unei stări care n-ai vrea să se termine sau a unei stări insuportabile care pare că nu se mai termină. şi apoi, ziua cea mai lungă poate fi ziua poetului sau ziua cititorului. Dincolo de toate astea, este, cu siguranţa, ziua poeziei.