La Editura Cartier, în colecţia “CARTIER Rotonda”, a apărut romanul “Ţesut viu. 10X10” de Emilian Galaicu-Păun. Scriitorul a lucrat la acest roman timp de peste 14 ani.
“Această carte nu ar fi trebuit niciodată scrisă, cel puţin pentru a nu prelungi suferinţele personajelor ei și după moartea celor care le-au inspirat; pe de altă parte însă, a o lăsa nescrisă echivalează cu o mărturie falsă, prin omisiune. Dacă totuși s-a întâmplat – adesea în ciuda unei împotriviri lăuntrice –, se cuvine să precizez că citirea ei nu e cu putinţă fără o minimă „tehnică a securităţii”, prima și (poate) singura regulă fiind chiar aceasta: nici un personaj/fapt nu este autobiografic, nu există însă personaj/fapt care să nu-și aibă corespondentul în viaţa autorului – direct sau prin ricoșeu. În acest sens, din cele câteva piste de lectură, se poate merge pe cea
cronologică, și atunci cititorul ar trebui să înceapă cu cap. 8 și să încheie cu cap. 4. Cum însă romanul s-a construit pe osatura Decalogului, nici numărătoarea obișnuită (de la cap. 1 la cap. 10) nu-i de ignorat; la fel nici ordinea descrescătoare, din perspectiva Decameronului. Alte două „figuri” – șotronul (cap. 1 – cap. 5; cap. 9 – cap. 2; cap. 3 – cap. 6; cap. 7 – cap. 8; cap.
10 – cap. 4) și roata dracului (ordinea capitolelor este aleatorie) – sunt mai aproape de structura internă a scriiturii, una labirintică & caleidoscopică prin excelenţă. Dar la fel de bine se poate citi fiecare capitol drept o rescriere a celui/celor precedent(e), într-atât de asemănător unui palimpsest este textul de faţă. Tren funerar pe dinăuntru, cu 10 vagoane de dormit somnul
de veci, montagnes russes ca structură de rezistenţă în exterior, Ţesut viu. 10 x 10 poate fi citit, în ultimă instanţă, și ca un simplu roman de gară: „Staţia Astapovo!” – „Staţia Astapovo!” – „Staţia Astapovo!” – „Staţia Astapovo!” – „Staţia Astapovo!” – „Staţia Astapovo!” „Staţia Astapovo!” – „Staţia Astapovo!” – „Staţia Astapovo!” – „Staţia Astapovo!”, a scris autorul în Mic îndreptar de lectură.