Joi, 10 noiembrie 2011, începînd cu ora 18.00, la Librăria Dalles din Bucureşti, va avea loc lansarea volumului „Fotografie de grup cu scriitoare uitate. Proza feminină interbelică” de Bianca Burţa-Cernat, carte apărută recent în colecţia „Critică şi Istorie literară” a Editurii Cartea Românească. La eveniment vor lua cuvîntul: Mihaela Miroiu, Simona Sora, Carmen Muşat. Moderator: Oana Boca.
Polemică în raport cu tendinţele de enclavizare a aşa-numitei ,,literaturi feminine”, cu prejudecăţile sexiste, dar şi cu „feminismul diferenţei”, cartea îşi propune să integreze în metabolismul socioestetic al literaturii române o dimensiune marginalizată – literatura autoarelor –, fără să o supraliciteze. Cercetarea focalizează asupra perioadei de maximă afirmare a femeilor-scriitoare, asupra contextelor şi condiţiilor care au făcut-o posibilă. Nu întîmplător, întrucît literatura este un important indice al emancipării femeii în societatea românească a epocii.
„Cu totul remarcabilă este independenţa de opinie a autoarei faţă de judecăţi de existenţă sau de valoare emanate de nume de autoritate. Disocierile sale, indicînd curaj, deci sentimentul solidităţii propriului punct de vedere, cresc indicele de originalitate al unei lucrări care aduce, atît sub raport istorico-literar, cît şi sub cel al exegezei textelor, contribuţii de care va trebui să se ţină seama de acum încolo, cînd se va vorbi de literatura feminină în genere şi de cea română interbelică în particular.” (Nicolae Mecu)
„Expresivitatea scrisului Biancăi Burţa-Cernat începe de la nivelul titlului şi se manifestă pe parcursul analizelor. Avîntul polemic al autoarei se bazează pe întinsul documentar propus, dar şi pe un pragmatism demn de a fi subliniat. Autoarea trece prin colecţiile de ziare, reviste, printre seriile de cărţi care au definit şi definesc un timp al culturii. Se mişcă dezinvolt în situaţiile care reclamă fixarea/definirea unui context istoric. Ţine cont, precum puţini istorici literari de azi, de particularităţile contextului. De aici trăsăturile polemice ale lucrării. Definită (şi) printr-o vie, foarte vizibilă prezenţă în actualitatea literaturii, critic de performanţă, Bianca Burţa-Cernat sesizează, cu o energie recuperatoare ce trebuie consemnată, impasurile globalizării şi capcanele actualităţii culturale.” (Cornel Ungureanu)
Bianca Burţa-Cernat (n. 13 aprilie 1979, Cîmpulung-Muscel) a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, la secţia Română-Franceză (2002), şi Masteratul de Literatura română contemporană, în cadrul aceleiaşi facultăţi (2003). Este doctor în Filologie (2011) cu distincţia summa cum laude − titlu acordat în urma susţinerii unei teze intitulate Afirmarea Scriitoarei în literatura română. Proza feminină interbelică. Din 2004 susţine, ca asistent asociat, seminarii de Istoria literaturii române la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, iar din 2010 colaborează, în calitate de cercetător asociat, la proiectul Cronologia vieţii literare româneşti. 1990-2000 iniţiat de Institutul de Istorie şi Teorie Literară ,,G. Călinescu”. Este redactor la Editura Cartea Românească şi colaborator permanent al revistei Observator cultural.