Muzeul Naţional Peleş a dezminţit, printr-un comunicat oficial de presă, articolul publicat marţi, 8 noiembrie 2011, de către MEDIAFAX, (Londra, 14:45) şi preluat de alte publicaţii din România, intitulat „Englezii vor să facă nunţi la castelele Peleş şi Bran”, eronat din toate punctele de vedere în privinţa castelului Peleş. Muzeul Naţional Peleş precizează că „nu a organizat şi nu va organiza vreodată nunţi sau alte evenimente de acest gen la castelul Peleş (sau castelul Pelişor) care vin în contradicţie cu funcţia sa de bază – conservarea spaţiului istoric şi al patrimoniului naţional din incinta sa, în concordanţă cu politica Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Mai mult, preţurile pentru evenimente citate de către MEDIAFAX sunt pură ficţiune. Reporterul MEDIAFAX Liviu Iancu citează pe Gheorghe Fodoreanu (preşedintele Agenţiei Invitation Romania Travel), dar nu a verificat veridicitatea informaţiilor preluate, astfel încât imaginea Muzeului Naţional Peleş are de suferit.
Pe viitor rugăm agenţiile de presă şi reporterii implicaţi în redactarea unor articole despre Muzeul Naţional Peleş să contacteze în prealabil secţia de relaţii publice, singura în măsură să furnizeze informaţii corecte despre castelele Peleş şi Pelişor.
Fostă reşedinţă de vară a regelui Carol I şi a reginei Elisabeta, Peleşul devine “leagănul dinastiei naţionale”, loc de decizii politice şi important centru cultural-artistic european al vremii. Organizat ca muzeu în anul 1953, Castelul Peleş constituie unul dintre marile tezaure de artă ale României şi este important, în egală măsură prin colecţiile sale de artă decorativă, arme, arta plastică, precum şi prin componenta istorico-memorialistică.
A fost deschis pentru public până în anul 1975, când a fost inclus într-un program amplu de restaurare, timp de 15 ani, iar din 1990 a fost redeschis ca muzeu.
Conform Memorandumului de înţelegere semnat între reprezentanţii Casei Regale a României şi cei ai Ministerului Culturii, la 1 martie 2007, imobilele Peleş şi Pelişor au fost retrocedate Familiei Regale române, iar patrimoniul mobil face parte din patrimoniul naţional şi nu au făcut obiectul retrocedării. Familia Regală a închiriat statului cele două imobile care funcţionează ca muzee, administrate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, până la 19 mai 2013.”