Marţi, 18 octombrie 2011, de la ora 13.00, la Biblioteca Centrală Universitară (sala Muşlea) din Cluj, va avea loc lansarea volumului inedit „Ultimul canibal. Jurnal de antropolog” de Hanna Bota, apărut recent la Cartea Românească. Cartea descrie o experienţă senzaţională, fiind o premieră absolută în diaristica românească. La eveniment participă, alături de autoare: Doru Radosav, Irina Petraş, Cornel Ungureanu şi Alina Branda.
Evenimentul din 18 octombrie 2011 va avea loc după doi ani de la înregistrarea de către autoare a „Dansului Fertilităţii din satele izolate din Arhipelagul Vanuatu”, unde aceasta a petrecut o lună printre băştinaşi.
În cadrul evenimentului vor fi expuse imagini inedite din Vanuatu, surprinse de Hanna Bota, câteva obiecte tradiţionale ale băştinaşilor din Arhipelag – fuste viu colorate din iarbă niuh, poşete împletite, măşti – şi vor fi proiectate mai multe filme realizate de autoare, toate acestea având pe fundal muzică tradiţională vanuateză.
Hanna Bota a petrecut o lună în mijlocul băştinaşilor din Arhipelagul Vanuatu. Ca antropolog, ea ştie că trebuie să te asimilezi unei lumi necunoscute pentru a o cunoaşte mai bine pe a ta. A trăit alături de nepoţii canibalilor, în colibe din bambus şi frunze, s-a hrănit cu bucatele lor fruste, a aplaudat cântecele şi dansurile lor, a locuit singură printre ei, fără a avea în preajmă oameni albi, şi a legat prietenii pe viaţă. I-au fost dezvăluite rituri şi practici ceremoniale, obiecte-tabu, pietre sfinte pentru închinare, legende sau pur şi simplu poveşti de viaţă. În final, a aflat nepreţuitul secret al proprietăţii asupra Timpului. Şi a mai avut o revelaţie: deşi a dispărut şi ultimul canibal din Pacificul de Sud, adesea îl vom regăsi în bătrîna lume ,,civilizată”…
„Hanna Bota ne propune o călătorie extraordinară, cum făceau, odinioară, eroii lui Jules Verne. Fără îndoială, totul este senzaţional: de la drumul către Vanuatu, până la studiul „noii geografii” pe care o cartografiază călătorul, omul de ştiinţă, femeia secolului XXI. Este, desigur, omul de ştiinţă care i-a citit pe cei mari ai călătoriilor, ai antropologiei şi, din când în când, vrea să şi-i asocieze în călătoria „lui”. Dar este şi scriitorul şi „aventurierul” care trăieşte intens Descoperirea. Am folosit majuscula, fiindcă itinerarul pe care ni-l propune scriitorul, antropologul şi omul religios Hanna Bota este o premieră absolută: niciun român n-a mai străbătut lumea în care a trăit, un timp mirabil, autoarea acestei cărţi.” (Cornel Ungureanu)
Hanna Bota s-a născut pe 7 iulie 1968, la Cluj-Napoca. Este licenţiată în teologie (1999) şi în filologie (2003), absolventă a unui master în etnologie şi folclor (2004) la Universitatea din Bucureşti şi doctorand în antropologie culturală la Universitatea de Vest din Timişoara. În prezent este cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie Orală, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.