Astăzi, 16 aprilie 2010, ora 17:00, scriitoarea Ioana Pârvulescu va susţine o conferinţă la Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor (Calea Victoriei nr. 115, Bucureşti), în cadrul programului “Mitologii urbane. Oraşul şi literatura”, cu titlul “Istorie şi istorii în Piaţa Teatrului Naţional ”. Moderator: Andreea Răsuceanu
“Dacă Bucureştiul, ca orice alt oraş, poate fi comparat cu o fiinţă, atunci Calea Victoriei este coloana lui vertebrală, iar Piaţa fostului Teatru Naţional, cel inaugurat în 1852, şi care a dăinuit aproape o sută de ani, este, fără îndoială, inima lui. Fiecare clădire din acest perimetru este importantă, are mai multe vieţi şi neaşteptate metamorfoze. Despre aceste clădiri, inclusiv cea a Teatrului, este vorba în conferinţă. Biografia caselor, hotelurilor, instituţiilor, birturilor şi cofetăriilor se intersectează cu aceea a oamenilor – mulţi dintre ei celebri – care le-au locuit sau care le-au frecventat. Conferinţa este formată din poveşti şi din proiecţii, iar Piaţa Teatrului este un loc încărcat de istorie şi de istorii…teatrale.” spune Ioana Pârvulescu.
Ioana PÂRVULESCU este Conferenţiar la Facultatea de Litere din Bucureşti, unde predă literatură română modernă. A condus “Cenaclul Lovinescu”, la dorinţa Monicăi Lovinescu. Din 1993 este redactor la revista “România literară”. În paginile acestei reviste a reuşit să retrezească, încă din 1998, interesul pentru perioada dintre cele două Războaie Mondiale, prin rubrica săptămânală “Revista revistelor interbelice”. La Editura Humanitas a iniţiat şi a coordonat timp de 10 ani colecţia de proză „Cartea de pe noptieră”. O bună parte din cărţile ei au ca personaj Bucureştiul: „Întoarcere în Bucureştiul interbelic” (Humanitas, 2003), „În intimitatea secolului 19” (Humanitas 2005) şi „Întoarcere în secolul 21” (Humanitas, 2009). Recentul ei roman „Viaţa începe vineri” se petrece tot în Capitală, în ultimele 13 zile ale anului 1897.
„Mitologii urbane. Oraşul şi literatura” este un proiect în care istoria oraşului devine cultură locală. Străzi, clădiri şi monumente, o geografie transferată în istoria personală a scriitorilor şi nu numai.
Sala Oglinzilor a găzduit conferinţe de Andreea Răsuceanu (29 ianuarie), Adrian Majuru (12 februarie), Sorin Alexandrescu (26 februarie), Doina Ruşti (12 martie) şi Constantin Abăluţă (26 martie). Urmează, pe 30 aprilie 2010, Octavian Soviany.
Parteneri: Radio România Cultural, România literară, Observator cultural, Polirom.