spot_img

SPAŢIUL LIBER, în lumea şabloanelor şi a consumismului!

Joi, 6 octombrie 2011, de la ora 18.00, la Muzeul Municipiului Bucureşti, va avea loc, în cadrul Festivalului „Carte şi Arte”, vernisajul expoziţiei de artă contemporană  „SPAŢIUL LIBER/FREE SPACE”. Expun artiştii: Marcel Aciocoiţei, Nicolae Aurel Alexi, Ion Atanasiu Delamare, Bogdan Breza, Marcel Bunea, Vlad Ciobanu, Vadim Creţu, Ovidiu Croitoru, Mircea Deaca, Mircia Dumitrescu, Ovidiu Dumitru, Reka Csapo Dup, Darie Dup, Neculai Mirodoni, Elena Păunoiu, Octavian Ion Penda, Emilia Perşu, Cristian Popa, Mihai Rusen, Florin Stoiciu, Dan Tudor Truică. Curator: Ovidiu Dumitru. Prezintă: Dan Mircea Cipariu.

„O înaltă rezonanţă face ca expoziţia „SPAŢIUL LIBER / FREE SPACE” să fie vernisată în cadrul celei de-a IX-a ediţii a Festivalului „Carte şi Arte”, organizat de Asociaţia Difuzorilor şi Editorilor – Patronat al Cărţii, la Palatul Suţu – Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti.

„SPAŢIUL LIBER” este o propunere care vizează relaţia cu o lume din Cuvântul întrupat de iniţiere şi din nevoia de a elibera universul căzut. „SPAŢIUL LIBER” ar trebui înţeles ori intuit ca loc al interiorităţii şi al comunicării cu Celălalt, un altfel de spaţiu în care jocul secund al semnului vizual naşte tensiune existenţială ori spirituală. „SPAŢIUL LIBER” este dependent de Lumină şi de rolul ei demiurgic în construcţia plastică. Astfel, vom putea descoperi şi cerceta felul subtil în care Lumina Spaţiului Liber lucrează în operele vizuale ale unor artişti conştienţi de Calea Cunoaşterii pe care au pornit şi pe care călătoresc.

Nevoia unui spaţiu eliberat de constrângeri şi ideologii estetice devine o miză şi de ordin interior, şi de meşteşug artistic. Gravurile lui Mircia Dumitrescu, pe suprafeţe ample, cu efecte tridimensionale ca în recentele sale sculpturi în lemn expuse la Muzeul Naţional al Literaturii Române, au tensiune şi forţă dramatică născute din căutarea sisifică a Luminii şi din „înşurubarea în real” (xilogravură, 85/65 cm, 1987). „Cartograful” lui Ovidiu Dumitru (aquaforte, 12/12 cm, 2011), o lucrare ce a primit premiul III la concursul internaţional de ex-libris „Dunărea, Cale a Culturii”, caută şi el Lumina ca un vânător ori un pescar de geografii reale şi imaginare. Şi tot o căutare a geografiei izbăvitoare este gravura regretatului Octavian Ion Penda, artist al subtilităţilor dintre liniile corozive ale vechilor şi înţelepţilor cartografi..

„Totul e spaţiu, totul e Lumină!” – pare că este mantra creatoare a sculptorilor din „SPAŢIUL LIBER”: clopotele lui Mihai Rusen, cu sonurile unei lumi ce încă mai scrie în versuri şi mai gândeşte în poezii; fragmentele de geometrii austere şi transcendente din „portret de artist”, lucrarea lui Cristian Popa ce caută profund prin sine interstiţii estetice şi, mai cu seamă,„spaţiul liber”. Lucrările lui Darie Dup sunt mecanisme de ascultat energiile cosmice, frecvenţe ce transformă urechea într-o matrice a lui Chronos. „Arhanghelul” lui Vlad Ciobanu este una dintre lucrările în care „spaţiul liber” trece din material în transcendent, cu o sintaxă vizuală incifrată, gata de a i se revela arcanele.

Nu în cele din urmă, lucrările lui Nicolae Aurel Alexi sunt un spaţiu al virtuozităţii stilistice şi ideatice, în care liberul arbitru întreprinde cele mai surprinzătoare proiecte şi programe identitare.

Într-o lume a şabloanelor, a consumismului şi a modelor comericale, îmi place să cred că, atât pentru privitor, cât şi pentru artist, „SPAŢIUL LIBER” este tot mai mult o necesitate de gust şi de existenţă!”

Dan Mircea CIPARIU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508