spot_img

Manolescu şi corupţia

Pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro am primit un text semnat de scriitorul Dan Dănilă despre corupţia în cultura românească şi despre reacţia preşedintelui Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, la apariţia acestui subiect în presă. Redăm mai jos textul scris de Dan Dănilă.

Pornind de la articolul „Corupţie în cultură”, publicat de Tudor Octavian în „Jurnalul naţional”, Nicolae Manolescu se simte obligat să scrie un editorial în „România literară”, un fel de replică, de parcă se simte personal şi direct vizat, deşi nu este ministrul culturii, iar cultura română nu se reduce la literatură, iar literatura nu se reduce la Uniunea Scriitorilor; şi o face cu o ingenuitate care nu-i este caracteristică, de parcă nu ar cunoaşte problemele, de parcă nu ar trăi în România (nu cred că funcţia pariziană l-a îndepărtat complet de realitatea românească şi, mai ales, dâmboviţeană, care dă tonul în toate, după cum se ştie).
Tudor Octavian vorbeşte în articolul său despre oportunişti, farisei, neaveniţi, veleitari, oameni de cultură cu statut de sfinţi, deci intangibili, despre dictatorii culturii etc.
Domnul Manolescu este stupefiat şi consideră că nici un epitet, adjectiv sau metaforă din cele înşirate mai sus nu sunt justificate în vreun fel. Un argument al domnului Manolescu ar fi sumele mici care se vehiculează în cultură şi care nu ar trebui să tenteze pe nimeni; cât de naiv trebuie să fii ca să crezi că românul pus pe căpătuială şi pe sforării umblă doar după sume uriaşe şi nu îl interesează (mai) mica ciupeală; şi, mai ales, cât de greu este să te informezi care sunt de fapt sumele alocate la noi culturii, mici poate în comparaţie cu alte ministere şi ţări, dar interesante pentru cei flămânzi de premii, funcţii sau alte beneficii colaterale.
Poate domnul Manolescu nu ştie cum se acordă premiile literare şi bursele la noi, cum se fac şi se desfac juriile, comitetele şi comisiile? Poate dânsul să nege cu argumente existenţa unor găşti, cercuri, cupluri autor-critic, reviste literare care au liste albe şi negre sau alte asemenea şmecherii levantino-balcanice? Cum rămâne cu drepturile de autor şi cu onorariile, cu sutele de reviste literare de la noi care s-au obişnuit să nu plătească decât anumitor autori, ceilalţi trebuind să se milogească pentru un număr în care au publicat o pagină? Aici nu e vorba tot de bani? Oare corupţia generală din România şi-a permis să lase o zonă neatinsă, o oază ideală care se numeşte cultură? Să fim serioşi. Afirmaţiile generale ale dânsului au de fapt aceeaşi valoare probatorie cu cele ale domnului Tudor Octavian; marea diferenţa este că acesta din urmă este unul dintre foarte mulţii care trag un semnal de alarmă, în timp ce domnul Manolescu nu prea are aliaţi, cel puţin la capitolul luărilor de poziţie în presă. Ceilalţi tac, fiindcă uneori tăcerea e de aur.
Un alt argument împotriva afirmaţiilor lui Tudor Octavian ar fi criza generală, care nu cruţă nici cultura; nu văd aici legătura cu corupţia, decât, poate, că sărăcia poate duce mai rapid la corupţie decât orice altceva, iar banii culturii, fiind deci „banii statului”, tentează pe fiecare, după posibilităţi şi necesităţi. Iar cei care au funcţii de răspundere în cultură ar fi de compătimit, apar rar la televizor şi au prea puţini prieteni…
Cred că numărul de prieteni depinde în primul rând de caracter şi fire, doar apoi de funcţii… desigur, funcţiile înalte pot aduce falşi amici… dar când şi prietenii din tinereţe te uită, e desigur neplăcut…
Cred că domnul Manolescu ar fi făcut mai bine să tacă, respectiv să nu scrie acest articol; faptul că nu s-a putut abţine arată clar că se simte cu musca pe căciulă şi ştie ceva care îl apasă destul de tare. Aproape un semn bun, dacă o luăm altfel…

Dan Dănilă, Germania

Articole recomandate

3 COMENTARII

  1. Stimate Domnule Dânilă, Să nu vă mire acest lucru, Domnul Manolescu a făcut parte din conducerea Alianței Civice din București, organizație civică apartinică. După aceasta împreună cu Băcanu, Stelian Tănase, S.R.Stănescu și alții au distrus Alianța, constituindu-se într-un partid politic cu care l-au uns pe protejatul lor și vice/versa Emil Constantinescu Președintele României.
    Așa s-au ajuns aceștia unii, dacă nu toți îmbogțindu-se peste măsură.
    Mica ciupelă, corupție sesizată de Tudor Octavian, vine să confirme proasta, regretabila calitate a intelectualilor care au fost propulsații în funcții de răspundere.
    Sigur că se simte cu musca pe căciulă și este răspuzător direct pentru totul.

  2. Sunt numai două alternative posibile: 1). nu ştie ce se întâmplă la USR, şi atunci e grav; 2). se preface că nu ştie, şi atunci e foarte grav!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508