În perioada 1-7 octombrie 2011, România serbează “Săptămâna Vegetariană”. Alte numeroase ţări s-au aliniat acestui eveniment care a căpătat o amploare din ce în ce mai mare. Totodată, marţi, 4 octombrie 2011, la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, va fi proiectat documentarul „Pământenii”, narat de actorul Joaquin Phoenix, cu ocazia “Zilei Internaţionale a Animalelor”. Imaginile filmate cu camera ascunsă sunt şocante, reprezentând dovezi vii ale cruzimii omului şi ale sacrificărilor în masă, din plăcere, pentru distracţie sau pentru un comportament alimentar ce frizează primitivismul. O cruzime pe care, din păcate, am întâlnit-o şi faţă de pescăruşii de pe Lacul Morii despre care vă voi povesti.
“A fi vegetarian este un bine pe care ni-l putem face nouă înşine, animalelor şi planetei. Dar pentru a înţelege influenţele acestui stil de viaţă, trebuie să ne informăm puţin. Proiecţia acestui documentar este o ocazie excelentă în acest sens.”, a declarat Alina Tuică (preşedinte, Societatea Vegetarienilor din România.
Şi pentru că se apropie Ziua Mondială a Animalelor, o să povestesc un caz petrecut de curând. Pentru cei care îşi fac plimbările zilnice sau sporadice în apropiere de Lacul Morii, imaginile pot fi atroce. Din loc în loc zac pescăruşi al căror sistem nervos a fost atacat, parţial imobili, care aterizează fie în apă fie pe ciment, înecându-se sau fiind prada câinilor comunitari înfometaţi, sau ai petrecăreţilor care îi aruncă în aer şi îi izbesc de asfalt. Singurii care par atenţi la ceea ce se întâmplă sunt muritorii de foame dimprejur, care dau o mână de ajutor atunci când se îndură cineva să salveze păsările măcar de la înec. Astfel de cazuri se ridică la zeci, iar pescarii amatori continuă să arunce undiţele într-un mediu nesigur.
Veterinarii (cei întâlniţi de mine) par şi ei la fel de cumsecade. Nu taxează pentru cazurile care par fără salvare, acordând ajutorul medical necesar. Am lansat o întrebare pe facebook, unde mi s-a recomandat să mă adresez Gărzii Naţionale de Mediu (http://www.gnm.ro/).
Procedura, dacă GNM se va sesiza, va fi următoarea: se vor sacrifica pescăruşii din zona respectivă şi se vor face necropsii. Un scenariu la care nu vreau să mă gândesc, deşi, în multe cazuri, taxele prea mari pentru deversarea deşeurilor în zonele speciale duc la deversări în lacuri şi ape oarecare. Dacă asta s-a întâmplat şi în Lacul Morii sau nu, poate nu se va afla niciodată.
Andra ROTARU