Joi, 22 septembrie 2011, ora 19:00, la ICR Londra, poeta română Miruna Vlada este invitată să participe la lecturi şi dezbateri, alături de alţi scriitori de renume. Invitatul special al evenimentului este poeta britanică Jo Shapcott. Seria de lecturi de poezie contemporană românească este organizată în parteneriat cu Poet in the City şi prezintă şase dintre cei mai apreciaţi poeţi ai momentului: Denisa Comănescu, Claudiu Komartin, Bogdan Ghiu, Miruna Vlada, Andrei Bodiu şi Vasile Garneţ. Evenimentul va fi găzduit de Amanda Hopkinson, Senior Fellow la Universitatea din East Anglia şi profesor de literatură universală la Manchester University şi City University din Londra. Traducerea în engleză a poemelor va fi citită de actriţa Cristina Cătălina.
„E o onoare deosebită să citesc alături de o poetă britanică foarte cunoscută cum este Jo Shapcott. Poezia noastră are incredibil de multe afinităţi elective. Nu numai că am trăit evenimente similare care ne-au declanşat poezia (internarea în spital, lupta cu o boală grea, marginalizarea, durerea fizică, neputinţa, feminitatea întoarsă pe dos şi singuratatea) dar avem şi aceleaşi reacţii în faţa demonilor noştri – dezarmare şi efervescenţă. Titlul celui mai recent volum al ei, “Of mutability”, are aceeaşi semnificaţie (conform declaraţiilor ei) ca şi titlul volumului meu „Pauza dintre vene” – un sfârşit şi un început, o pauză între respiraţii, un spaţiu mort care palpită. E tare ciudat să îţi găseşti suflete pereche în poezia altor spaţii şi acesta e un semn că poezia uneşte şi e transnaţională. Nu ştiu cum mi se întâmplă asta în ultima vreme dar numai cu scriitoare britanice îmi descopăr afinităţi – Sylvia Plath, Sarah Kane, Carol Ann Duffy. Eu abia acum o descopăr pe Jo Shapcott, dar sunt complet extaziată – vorbeşte chiar pe limba mea. Sunt foarte curioasă să o cunosc, să mă afund în revolta ei. Până şi în interviuri am descoperit că avem aceleaşi idealuri – vrem ca poezia să nu moară, că poezia e peste tot în jur, că poezia nu e doar biografie, ci implică şi multă imaginaţie şi fir epic. Şi pentru miracolul întâlnirii unei poete atât de valoroase trebuie să le mulţumesc organizatorilor profesionişti ai acestui eveniment, atât ICR Londra cât şi organizaţia non guvernamentală Poet in the city, care au gândit atât de bine nuanţele şi au pus la punct un eveniment în care o poetă din România nu cade aşa din neant în faţa publicului, ci este integrată temelor poetice britanice, astfel ca publicul să aibă un mai bun acces la poezia noastră. De aceea abia aştept şi dezbaterea de după lectură, căci poezia trebuie şi problematizată, iar evenimentele publice de poezie trebuie să îndemne şi la reflecţie, nu doar la etichetare şi entertainment. E cu siguranţă cel mai important eveniment literar internaţional la care particip.”, a spus Miruna Vlada.
Jo Shapcott a publicat trei antologii premiate: Electroplating the Baby (1988), Phrase Book (1992) şi My Life Asleep (1998), grupate în volumul ulterior numit Her Book (2000). A câştigat totodată numeroase alte premii printre care Premiul “Commonwealth Writers” pentru cel mai bun debut, Premiul “Forward” pentru cea mai bună antologie, şi Premiul Naţional pentru poezie (de două ori). Cel mai recent volum al său este Of Mutability, publicat în 2010, câştigător al premiului “Costa 2010” şi nominalizat pentru Premiul “Forward” (Cel mai bun volum de poezie al anului).