Scriitorul şi istoricul literar Corneliu Vasile a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro un text evocator despre călătoriile domniei sale în Belgia. Redăm în cele ce urmează textul primit la redacţie.
Dacă privești harta Europei, imediat remarci similitudinile dintre Belgia și România, una cu litoral la Marea Nordului, la vest, cealaltă cu Marea Neagră, la est. Chiar și contururile lor seamănă, poate că Belgiei îi lipsește…Oltenia!, iar provincia belgiană Luxemburg se învecinează, la răsărit, cu statul Marele Ducat al Luxemburgului, așa cum Moldova se învecinează, la Prut, cu statul Republica Moldova.
Belgia este un regat, compus din provinciile francofone (valone) la sud și flamande la nord. Capitala, Bruxelles, aflată în interiorul Brabantului flamand, este în confederație cu Walonia francofonă, dar numele străzilor, firmelor, instituțiilor sunt bilingve, în franceză și în flamandă. Câteva provincii poartă același nume, chiar dacă, din punct de vedere administrativ, aparțin unor regiuni (flamandă, valonă) sau state diferite: Limburg, în Belgia și în Olanda, Brabantul valon și flamand, Hainaut și în Franța, la fel Luxemburg.
Belgia este una dintre cele șase țări fondatoare ale Uniunii Europene, alături de Olanda, Luxemburg, Italia, Franța și Germania, și găzduiește sediile unor importante instituții și organisme ale democrației: Parlamentul European, sediul NATO etc. Capitala țării are aproximativ un milion de locuitori, două aeroporturi, Charleroi la sud și Zaventem la nord, numeroase parcuri, muzee, canale navigabile, linii feroviare, gări, linii de metrou, autobuze și tramvaie, dispuse în multe zone pe mai multe niveluri subterane.
Ca și România, Belgia este, în mentalitatea colectivă, sora mai mică, dar mai apropiată geografic, a Franței, prin istorie, cultură și limbă.
La Bruxelles, am vizitat mai multe cartiere sau comune componente, muzee, m-am înscris la biblioteca regală, am văzut cartierul european Schuman, Parc du Cinquantennaire, Manniken Pis, vasta grădină botanică, monumentul tehnicii, Atomium și Mini-Europe, cea mai lungă stradă comercială din lume, Rue Neuve, cu magazine ale firmelor C &A, H &M, City 2,Eski, malluri, târguri săptămânale, expoziții. Orașul are muzee ale ciocolatei, considerată cea mai bună din lume, ale dantelei, ale berii etc.
După Bruxelles, care este capitala regatului și nodul aerian, rutier și feroviar cel mai important, atât pentru liniile interne, cât și pentru cele către Paris, Amsterdam, Koln, Londra (prin Eurotunel), al doilea oraș, ca mărime, cu o jumătate de milion de locuitori, , este Anvers sau Antwerpen, în flamandă , unul dintre cele mai mari porturi maritime din lume, situat în Flandra, la Marea Nordului, mare centru cultural și comercial.
Liege este un alt centru cultural valon, ca și Mons, Namur și Arlon, orașe cu zone comerciale dezvoltate, cu catedrale impunătoare, muzee și oferte atractive pentru turiști.
Hasselt, Leuven, Louvain în franceză, Gent, Brugges și Oostende sunt orașe frumoase ale Flandrei, la fel centre comerciale și comerciale pline de strălucire cu , monumente, magazine, animație.
Belgienii sunt firi sociabile, cu care poți să te înțelegi foarte bine, indiferent de unde vii sau ce limbă vorbești, și ești avantajat dacă vorbești franceza, olandeza sau engleza. Orașele belgiene au catedrale, muzee, monumente, expoziții și alte manifestări cunoscute publicului prin agenda culturală.Ele evocă evenimente și personalități marcante ale istoriei și culturii, legate de această țară: Victor Hugo, Rubens, Napoleon Bonaparte, ducele de Wellington, pictorii James Ensor, Rene Magritte,Van Gogh, sculptorul Jean-Marie Gaspar, aculptorul de origine română Ianchelevici, scriitorul Arthur Masson, regele Leopold, lupta de la Waterloo, lupta de rezistență, unificarea europeană ș.a.
În prezent, Belgia , țară modernă, implicată în toate problemele majore ale contemporaneității, la nivel regional, european și mondial, oferă nenumărate prilejuri de cunoaștere și bucurie turiștilor, fiind, în acealși timp, o poartă spre ale zări minunate pentru cei care doresc să afle, să se bucure de minunățiile naturii și de cele create de omenire de-a lungul timpului.
Corneliu Vasile