Miercuri, 14 septembrie 2011, ora 19:30, la Biblioteca Alternativă (Str. Episcop Radu nr. 17, Bucureşti), Societatea Vegetarienilor din România co-organizează un eveniment cu proiecţie de film şi discuţii, împreună cu realizatorii filmului “Pig Business” (www.pigbusiness.co.uk), pentru toţi cei interesaţi de problema creşterii şi exploatării intensive a animalelor. Totodată se aduce în atenţia publicului agricultura intensivă vs. cea tradiţională la nivel global şi în România.
Filmul dezbate începuturile creşterii porcilor la nivel industrial în America, atrăgând atenţia asupra faptului că, de câţiva ani, marile ferme intensive au ajuns şi în Europa, în special în cea de Est, unde, ajutate la cele mai înalte niveluri de un sistem corupt, aceste corporaţii produc carne de porc sub standardele prevăzute de legile ce apără drepturile animalelor, distrug mediul înconjurător poluând apa, aerul şi solul şi pun în pericol economia locală.
“Pig Business” este povestea lui Tracy Worcester, mamă şi activistă în domeniul protejării mediului înconjurător, în confruntarea ei cu marile corporaţii producătoare de carne de porc, în special corporaţia americană Smithfield. În încercarea lor de a acapara piaţa globală, marile ferme industriale pun în pericol comunităţile rurale din jurul fermelor, sănătatea oamenilor, mediul înconjurator şi îşi conduc activitatea fără a ţine cont de drepturile animalelor în dorinţa lor de a creşte cât mai mulţi porci, într-un timp cât mai scurt.
În 2007 când a izbucnit pesta porcină în România, focarul a pornit tocmai de la fermele Smithfield din judeţul Timiş. Odată cu pesta porcină s-a descoperit că 11 dintre cele 30 de ferme funcţionau fără autorizaţie de mediu.
Înainte de pesta porcină, fermele au primit de-a lungul anilor amenzi nenumărate de la Garda de Mediu pentru că şi-au deversat deşeurile în Bega şi alte râuri mai mici, iar pe câmpurile din apropiere au fost găsiţi porci morţi aparţinând fermei, pentru că li s-au fisurat tancurile în care îşi ţineau dejecţiile s.a.m.d! În umbra acestor fapte, Smithfield este, la ora actuală, unul dintre cei mai mari poluatori din judeţul Timiş.
În ciuda acestor lucruri, fermele sunt în continuare sprijinite de stat prin subvenţii şi prin suport politic.
Datorită prezenţei din ce în ce mai puternice a fermelor industriale precum Smithfield în ţara noastră, anul acesta s-a dovedit importantă realizarea de către “Pig Business” a unui film special cu România, ceea ce s-a şi întâmplat la începutul lunii iunie a acestui an.