De curând, la Editura Polirom, în cadrul colecţiei CHIC, au apărut două noi titluri publicate în traducere: „Celebritate pentru o cauză nobilă” – cartea de debut a lui Helen Fielding, autoarea cunoscută pretutindeni în lume datorită simpaticei Bridget Jones, şi „Tânăra mireasă” – un roman plin de surprize şi de răsturnări de situaţie – de Madeleine Wickham, adevăratul nume al lui Sophie Kinsella, celebra autoare a seriei „La cumpărături”.
Helen Fielding: ”Celebritate pentru o cauză nobilă”, traducere de Natima Mindrila:
O satiră când amuzantă, când tulburătoare, ce aduce alături fastul mediului artistic londonez şi ororile unei crize a refugiaţilor din Africa.
Deziluzionată de viaţa ei ca agent de publicitate în Londra, ca şi de iubitul său, prezentator de televiziune de mare succes, dar care suferă de un puternic infantilism afectiv, Rosie Richardson părăseşte splendoarea ostentativă a civilizaţiei şi găseşte adăpost în Safila, o tabără de refugiaţi din desertul african. Când foametea loveşte şi un aflux masiv de refugiaţi ameninţă să copleşească tabăra, guvernele şi agenţiile umanitare întârzie să ia măsuri. Folosindu‑se de cunoscuţii săi din mass‑media şi conştienţa ca singurul mod de a aduce repede hrană în tabără este să ceară ajutorul unor oameni celebri, Rosie se întoarce la Londra şi îşi asumă riscul de a organiza un apel umanitar. Peripeţiile adunării trupei de celebrităţi culminează cu obstacole neaşteptate apărute în calea desfăşurării emisiunii salvatoare pentru tabără.
„Helen Fielding creeaza în Celebritate pentru o cauză nobilă o versiune modernă a nebunului din Regele Lear: spune adevărul glumind neîncetat, iar comedia de moravuri desfăşurată în Londra infestată de strălucirea vană a industriei spectacolului şi în Africa foametei lasă în urmă aerul dulce-amărui al gloriei.” (The Observer)
„O povestire impresionantă… scenele din tabără sunt tulburătoare şi amuzante precum cele din MASH.” (Cosmopolitan UK)
Helen Fielding s-a născut într-un oraş industrial din Yorkshire şi a studiat la Oxford. A lucrat câţiva ani la BBC, realizând documentare despre Africa. De altfel, romanul său de debut din 1994, „Celebritate pentru o cauză nobilă”, aclamat de critică la data apariţiei, are la bază experienţa africană a autoarei. În 1996, ziarista Helen Fielding dă lovitura de piaţă cu romanul Jurnalul lui Bridget Jones, vândut în milioane de exemplare în întreaga lume. Ecranizarea realizată de Universal Pictures în 2001, cu Renee Zellweger, Hugh Grant şi Colin Firth în rolurile principale, în regia lui Sharon Maguire, se bucură, de asemenea, de mare succes. În 1999, Helen Fielding continuă jurnalul simpaticului său personaj cu romanul Bridget Jones: „La limita raţiunii”.
Madeleine Wickham (Sophie Kinsella) „Tânăra mireasă”, traducere din limba engleză de Mihaela Doaga.
Ce te faci dacă trecutul vine să te tragă de mânecă exact atunci când crezi că, în sfârşit, toate idealurile tale sunt pe cale să se împlinească? Sophie Kinsella, celebra autoare a seriei „La cumpărături”, scrie, sub adevăratul său nume, un roman plin de surprize şi de răsturnări de situaţie. La optsprezece ani, în prima vară de libertate la Oxford, Milly este deschisă oricărei aventuri. Aşa îi cunoaşte pe Rupert şi pe Allan, iubitul lui american, şi acceptă fără ezitare o căsătorie de formă cu acesta din urmă, pentru ca Allan să poată rămâne în ţară. Pentru a simţi că totul e aievea, Milly se îmbracă într‑o rochie de mireasă ieftină şi pozează pentru turişti pe treptele Stării Civile. Zece ani mai târziu, când Milly e logodită cu Simon – un tânăr bogat, serios şi convins că e îndrăgostit de femeia perfectă –, în ajunul unei nunţi de vis, luxoase şi strălucitoare, acel gest necugetat din tinereţe, dat uitării între timp, începe să‑şi arate în sfârşit consecinţele.
„O proză plină de îndrăzneală, scrisă de o autoare cu un simţ deosebit pentru satira socială.” (The Independent)
„O adevărată plăcere, mai ales pentru cititorii împătimiţi ai lui Sophie Kinsella.” (Daily Mail)
„Fineţea observaţiei, umorul şi stilul accesibil fac din această carte o excelentă lectură de vară.” (Sunday Mirror)
Sophie Kinsella (pseudonimul ceva mai celebru al lui Madeleine Wickham) a studiat ştiinţele politice, filosofia şi economia la Oxford. Romanele care o au drept personaj principal pe Rebecca Bloomwood, o shopaholica înrăită, au cunoscut un succes imens şi au fost traduse în peste treizeci de limbi. Din această celebră serie, la Editura Polirom au apărut până acum „Mă dau în vânt după cumpărături” (2000; Polirom, 2004, 2006), „Goana după cumpărături la New York” (2001; Polirom, 2005, 2007), „La cumpărături în rochie de mireasă” (2002; Polirom, 2005, 2006) şi „La cumpărături cu sora mea” (2004; Polirom, 2006), „La cumpărături cu bebe” (2008) şi „La cumpărături cu Minnie” (2010). Sub numele ei adevărat, Medeleine Wickham, a scris o serie de romane diferite ca ton, dar care s‑au bucurat de succes, printre care se numără: „The Tennis Party” (1995), „Cocktails for Three” (2000) şi „Sleeping Arrangements” (2001).