Joi, 24 august 2011, la Berliner Festspiele a avut loc conferinţa de presă a celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură Berlin. Joachim Sartorius, intendentul de la Berliner Festspiele, şi Ulrich Schreiber, directorul FILB, au trecut în revistă programul festivalului, mai restrâns ca la ediţiile anterioare, dar bucurându-se în continuare de prezenţa unor mari scriitori (Mario Vargas Llossa, Ilija Trojanow, Liao Yiwu). Festivalul se va desfăşura în perioada 7 şi 17 septembrie 2011, la Haus der Berliner Festspiele, şi are ca focus anul acesta Asia-Pacific. Timp de 10 zile, 140 de autori din 53 de ţări iau parte la peste 196 de lecturi, mese rotunde, prezentări de film. Festivalul este susţinut de Fundaţia pentru artă şi politică Peter Weiss, de Berliner Festspiele şi este finanţat de Hauptstadtkulturfonds şi de Ministerul german al Afacerilor Externe. Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin sprijină participarea românească a scriitorilor Constantin Abăluţă (în secţiunea „Literaturile lumii”), Maria Manolescu (secţiunea „Întâlniri de teatru”) şi a graficianului Alexandru Ciubotariu.
Pentru prima dată în acest an este organizată o secţiune dedicată exclusiv nuvelei grafice, organizată de cluster-ul EUNIC Berlin. În cadrul acestei secţiuni, alături de nume foarte cunoscute ale genului, precum Blexbolex şi Angel de la Calle este invitat graficianul Alexandru Ciubotariu cu „Poveste despre eu”. El va ţine şi o prezentare despre istoria benzii desenate româneşti, în data de 10 septembrie 2011.
Tot o premieră în cadrul festivalului este şi secţiunea „Întâlniri de teatru. Noua dramaturgie din Europa”, în data de 17 septembrie 2011, la care va fi prezentă tânăra scriitoare Maria Manolescu, alături de alţi 5 tineri dramaturgi europeni.
Constantin Abăluţă s-a născut în 1938 în Bucureşti. A absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu“. Constantin Abăluţă se numără printre cei mai importanţi scriitori ai României. Pentru opera sa a primit diferite premii literare, printre care Premiul Uniunii Scriitorilor (de trei ori) şi Prix de Poètes Francophone din partea Uniunii Artiştilor şi Scriitorilor Francezi S.P.A.F. Este vicepreşedintele secţiei române a PEN: Autorul trăieşte şi lucrează la Bucureşti.
Alexandru Ciubotariu s-a născut în 1979 la Călăraşi şi a crescut la Constanţa. A absolvit Academia de Arte “George Enescu” în Iaşi, cu o lucrare despre istoria benzii desenate. Ciubotariu a publicat numeroase desene, caricaturi şi comics în mai mult de 70 de ziare şi reviste europene, printre care şi în “Business Magazine”. A creat mai mult serii de timbre pentru Romfilatelia şi a ilustrat numeroase cărţi.Este fondator al Muzeului Benzii Desenate din Bucureşti, unde şi lucrează în calitate de curator. În anul 2010 a publicat împreună cu Dodo Niţă »Istoria benzii desenate româneşti«. Alexandru Ciubotariu trăieşte şi lucrează la Bucureşti.
Maria Manolescu s-a născut în 1980 la Braşov.. În 2006 a debutat cu romanul “Halterofilul din Vitan”. Piesele ei de teatru “With a little help from my friends” şi “Sado-Maso Blues Bar” au primit premiul dramAcum pentru cele mai bune piese. În cadrul programului de rezidenţe la London Royal Court Theatre a scris în 2007 “I’m Not Jesus Christ”, alte piese: “Re:Re:Re:Hamlet” şi “Love Thyself”. În anul 2010 a publicat al doilea roman al său, “Ca picăturile de sânge pe linoleumul din lift”. Maria Manolescu trăieşte la Bucureşti.