În perioada 12-14 august 2011, la Roşia Montană are loc o nouă ediţie a FânFest, un festival cu muzică, teatru, poezie, sport, civism, voie bună şi optimism. FânFest este cel mai mare festival din România organizat în exclusivitate pe bază de voluntariat.
În cadrul FânFest vor avea loc mai multe feluri de activităţi. Printre acestea se află şi tururile ghidate. Astfel, în fiecare zi a festivalului participanţii vor avea la dispoziţie ghizi care vor facilita vizitarea celor mai importante obiective ale localităţii şi din împrejurimi: bisericile, tăurile, situl arhitectural protejat Roşia Montană, galeriile romane. Seara, participanţii vor putea asculta poveştile şi legendele locului, de la cele cu vâlve şi hoţi de aur până la cele legate de bătăliile care s-au purtat aici în timpul Revoluţiei de la 1848.
Concerte live, în aer liber, pe scena Tăul Brazi. Vineri, sâmbătă şi duminică vor fi prezenţi Luna Amară, Sarmalele Reci, Aria Urbană, Alternativ Quartet, Mojo Barells Band, Junetrip, Trupa OM, Maya, Adhoc, Dusty old records, Fierbinţeanu şi alţii, iar spre dimineaţă petrecerea va continua cu mixurile eclectice ale DJ-ilor: Kaya Sound, Limun, Atomic Midget, Injektah, Mihai Liquid, Djubei, Dj Padre, Burner Greene, Yogi, Koko, Tabac & Phla feat Pietonu’ şi ale Vj – Flowerstepper & Spacebunny.
Vor avea loc, de asemenea, şi spectacole-eveniment: “Roşia Montană, pe linie fizică şi politică”, este un spectacol montat de grupul Dramacum la Teatrul Maghiar din Cluj în 2010. La Roşia Montană va fi prezentată o variantă inedită a piesei. ”Şcoala noastră”, un documentar eveniment, regizat de Mona Nicoară şi Miruna Coca Cozma, e o poveste despre ţigani. Dar şi despre ipocrizia inconştientă, desprinsă din gesturi mici, din cuvinte şi ridicări de voce, care trădează incapacitatea de a-i privi, de a-i trata şi de a le oferi şanse egale reale copiilor romi pe care pretindem că vrem să-i ajutăm.
Tot în cadrul FânFest vor avea loc şi conferinţe & workshop-uri şi târguri de produse tradiţionale şi nu numai.
“FânFest 2011 este o oportunitate pentru experienţe culturale noi – un loc unde publicul poate interacţiona liber cu artiştii şi diferitele lor forme de manifestare creând un „muzeu fără pereţi”. Îi invităm pe susţinătorii campaniei să fie alaturi de noi pentru a învăţa, a dansa, a cânta, a se plimba şi a cunoaşte o lume nerăbdătoare să se lase descoperită. Astfel, ei vor realiza ceea ce Roşia Montană merită să fie: un spaţiu cultural viu, la dispoziţia publicului ca parte a patrimoniului universal UNESCO”, a declarat Luminiţa Dejeu, unul dintre organizatorii festivalului.
“FânFest este o reprezentare a credinţei că dacă vrei, orice e posibil. Eu, ca locuitor al Roşiei Montane am ales să lupt pentru tot ceea ce se întinde în fiecare zi în faţa ochilor mei: munţi, galerii romane, case de patrimoniu. Vreau ca aceste lucruri să continue să existe, să trăiască, nu din amintirea unor fotografii ci prin voinţa noastră, a tuturor, de a le îngriji, păstra şi transmite cu mândrie unor generaţii viitoare. Iar toate acestea nu se pot face nici cu jumătăţi de măsură, nici doar la modul declarativ. Adevărul este că în jurul Roşiei Montane au existat tot timpul oameni ca voi, care au apărat-o, şi ştim că sunteţi lângă noi şi acum, ca întotdeauna. Iar puterea dumneavoastră este şi puterea mea şi împreună vom reuşi să păstrăm Roşia Montană”, este mesajul transmis participanţilor de către Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.
Mai multe detalii precum şi programul festivalului găsiţi pe www.fanfest.ro