La Editura Humanitas, în colecţia “Râsul lumii”, va apărea volumul “Bărbaţi holbându-se la capre” de Jon Ronson. Volumul a stat la baza unui film de mare succes, cu un afiş pe care, alături de o vedetă caprină, au strălucit George Clooney, Jeff Bridges, Ewan McGregor şi Kevin Spacey.
În plin Război Rece, armata SUA înfiinţează o unitate ultrasecretă: Batalionul Unu Terra. Instruiţi cu asiduitate, componenţii ei sfidează practica militară şi legile fizicii, propunând un nou tip de agent: o creatură în stare să devină invizibilă, să treacă prin ziduri şi să omoare capre din priviri. Eşecul e delirant şi previzibil. Totuşi, câteva decenii mai târziu, Războiul împotriva Terorii consemnează readucerea la viaţă a acestui batalion care, între timp, şi-a rafinat metodele. Capruciderea mult visată şi niciodată îndeplinită e dublată de noi forme de torturare a prizonierilor. La loc de cinste nu se mai află şocurile electrice, drogarea sau bătăile, ci audiţiile prelungite din Metallica, Matchbox Twenty, Kris Kristofferson, coloana sonoră din Sesame Street şi Celine Dion (îndeosebi My Heart Will Go On, care acompaniază scufundarea Titanicului. Efortul de război al administraţiei Bush junior cade în registru patologic. Cartea lui Jon Ronson e o relatare acidă a unor ani dominaţi nu doar de prostia terorii, ci şi de teroarea prostiei.
Jon Ronson (n. 10 mai 1967, Cardiff) este jurnalist, autor de documentare TV pentru Channel 4 şi realizator de emisiuni radio la BBC Radio 4. În plus, e autor de nonficţiune şi proprietarul unui simţ ascuţit al ironiei şi autoironiei. Pe lângă Bărbaţi holbându-se la capre, carte care a cunoscut o ecranizare de prestigiu, cu George Clooney, Ewan McGregor, Jeff Bridges şi Kevin Spacey în distribuţie, Ronson semnează volumele Clubbed Class, Them: Adventures with Extremists şi Out of the Ordinary: True Tales of Everyday Craziness. Articlier cu idei originale, umor abraziv şi exprimări de multe ori persiflante, Ronson publică în The Guardian, City Life şi Time Out. Atât din cărţile, cât şi din articolele lui se degajă preocuparea pentru absurd în diversele lui înfăţişări. Adulat de unii şi privit cu încruntături de alţii, Jon Ronson a fost asimilat curentului cunoscut drept Gonzo journalism şi şi-a făcut un obicei din a sonda potenţialul paranoic al celor care conduc coloşi economici, instituţii sau ţări.