Joi, 23 iunie 2011, începând de la ora 18.00, în Clubul Filantropia din cadrul Muzeului Ţăranului Român, are loc o nouă dezbatere dedicată volumului „Tânăr student caut revoluţionar. Vol. I. La început a fost frica”, coordonat de Zoltan Rostas şi Florentina Ţone, Editura Curtea Veche. Evenimentul se va desfăşura în Librăria Cărtureşti MŢR („La nuiele”). La dezbatere vor participa, alături de cei doi coordonatori, istoricul Adrian Cioroianu, jurnalistul Grigore Cartianu, scriitoarea Doina Jela, sociologul Dumitru Sandu şi Liviu Tofan, directorul IRIR. Moderatorul discuţiei va fi etnologul Şerban Anghelescu.
„Ani de zile am auzit în mediul universitar spunându-se că „tineretul de azi“, chiar şi cel din facultăţile de ştiinţe sociale şi umaniste, nu ştie istorie, nu este interesat de aceasta şi habar n-are de Revoluţie. În astfel de condiţii, ce poate face un profesor de la Facultatea de Jurnalism: îşi trimite studenţii şi studentele după revoluţionari. Ca atare, culegerea de faţă este o altfel de carte, bazându-se nu pe procese-verbale ale unor comisii parlamentare sau pe anchete judiciare, ci pe mărturii înregistrate de tineri de aceeaşi vârstă cu Revoluţia. ” (Zoltán Rostás)
„Mici bucăţi de puzzle, interviurile noastre recompun o revoluţie altfel decât o ştim. ” (Florentina Ţone)
Zoltán Rostás este profesor de sociologie şi de comunicare la Universitatea din Bucureşti şi la Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc. Dintre numeroasele volume publicate, amintim “Tur-retur. Convorbiri despre munca în străinătate, vol. I şi II” (împreună cu Sorin Stoica), Curtea Veche Publishing, 2006; Curtea Veche Publishing, 2007; “Activiştii mărunţi. Istorii de viaţă” (împreună cu Antonio Momoc), Curtea Veche Publishing, 2007; “Cealaltă jumătate a istoriei. Femei povestind” (împreună cu Theodora-Eliza Văcărescu), Curtea Veche Publishing, 2008; “Strada Latină nr. 8. Monografişti şi echipieri gustieni la Fundaţia Culturală Regală Principele Carol“, Bucureşti, Curtea Veche Publishing, 2009.
Florentina Ţone este jurnalistă şi doctorandă în sociologie în cadrul Şcolii doctorale a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti (UB). Alături de o serie de colegi de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (UB) a contribuit la realizarea volumului de istorie orală “Istorie la firul ierbii. Documente sociale orale” (Tritonic, 2003), coordonat de Zoltán Rostás şi de Sorin Stoica. A publicat pe parcursul timpului articole în Adevărul, Adevărul literar şi artistic, Adevărul şcolar şi universitar, Flacăra, Dilema Veche, Dilemateca, Antichităţi România, Elle Bistro, Buletin de Capitală.