La Editura Cartea Românească, în colecţia “Proză”, va apărea volumul “Te voi răpi la noapte!” de Stelian Ţurlea. „În cazul lui Stelian Ţurlea, dexteritatea narativă – sau profesionalismul, cu un cuvânt la fel de dicreditat, în chip bizar, în lumea literară dâmbovoiţeană – face ca autorul să pianoteze la fel de atrăgător în partitura pur aventuroasă a pubertăţii (romanele cu Daniel), ca şi în cheia sentimentală a maturităţii încă ingenue, în situaţii dramatice porecum cele din decembrie 89, ca şi în psihoza introvertirii traumatizate, în contextul anchetei detectivistice, ori în tipare de basm potrivite cu organismul interlop al mediului valah de tranziţie.” (Dan C. Mihăilescu)
Ileana, eroina din bestsellerul “Arunc-o pe soră-mea din tren!”, este rugată de un tânăr om de afaceri să-i caute sora dispărută în Spania. Misiunea se dovedeşte dificilă şi periculoasă. Ileana nimereşte în miezul unei reţele hispano-române de prostituţie şi de traficanţi de carne vie şi droguri ai cărei membri încearcă s-o sperie şi nu se dau în lături nici de la asasinat pentru a-şi menţine afacerea. Răsturnările de situaţie, acţiunile surpriză tipice unui roman poliţist sfârşesc cu dezmembrarea reţelei, dar, aşa cum se întâmplă şi în realitatea cu care ne bombardează zilnic mass-media, capii nu sunt prinşi, ba chiar se subînţelege că-şi vor continua nestingheriţi activitatea.
„Fără să fie un răsfăţat al istoriilor literare şi al topurilor privind cota prozatorilor români contemporani, Stelian Ţurlea este un meseriaş onest care ştie să-şi facă treaba bine. Scriitura sa, lipsită de zorzoane stilistice, este una corectă, prefect funcţională, de autor sigur pe mijloacele sale de exprimare. Greu de fixat şi datorită mobilităţii sale tematice (în fond, o caluitate a scriitorilor cu vocaţie), Stelian Ţurlea este un autor imprevizibil, ale cărui cărţi oferă mereu neaşteptate motive de satisfacţie.” (Tudorel Urian)
“Avem nevoie de poveşti şi o să avem cât vom trăi. Dacă se întâmplă să fie despre realitatea din jurul nostru, chiar şi fără s-o înfrumuseţeze, e cu atât mai bine. De pildă, eroina unei cărţi de-acum câţiva ani, simpatică multora, fragilă dar răzbătătoare, este trimisă într-o ţară străină în căutarea altei femei pe care nici măcar n-o cunoaşte, e ameninţată pentru că tulbură aranjamente profitoare pentru unii, perseverează şi câştigă. Chiar dacă ştie că e prea mică să schimbe o lume în care toate vor continua aproape la fel. Nu e o poveste pe care o auzim doar dacă deschidem televizorul la jurnalele de ştiri? Nu e poveste din care toţi vrem să facem parte? Nu e o poveste în care ne-am dori din tot sufletul să schimbăm ceva?” (Stelian Ţurlea)
Născut în ianuarie 1946, Stelian Ţurlea a urmat studii de filologie (1968) şi filosofie (1976), la Bucureşti, a fost aproape trei decenii redactor de politică externă (revista Lumea), a condus, după 1989, revistele Lumea, Zig-Zag, apoi ziarul Meridian, după care a lucrat în televiziune, ca şef al departamentului de ştiri al Antenei 1. Din 1996 lucrează la Protv, din 2000 este şi editor senior al Ziarului de duminică.
Este autor a treisprezece romane, zece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit cinci albume (unul în trei volume despre Bucureştii în vremea lui Carol I; un altul despre lucrările publice în vremea lui Carol I; Palatul Patriarhiei; Palatul regal; Cronica restaurării Palatului vechi B.N.R.).
A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii (2003), Premiul Asociaţiei Editorilor din România pentru literatură pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociaţilor Scriitorilor din Bucureşti (2007). A fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii în 2000 şi Premiul AER pentru roman în 2003.
Am incercat sa citesc cu voce tare fraza aia de la inceput, dar pe la jumatate m-am sufocat. Devastator sa sa bagi in aceeasi fraza „dexteritatea narativă”, „pianoteze”, „partitura pur aventuroasă a pubertăţii” „cheia sentimentală a maturităţii încă ingenue”, „psihoza introvertirii traumatizate” si „organismul interlop al mediului valah de tranziţie”!!!
Cu atat mai naucitor cu cat Stelian Turlea scrie foarte limpede.
[…] multe detalii despre această carte puteţi găsi la http://www.agentiadecarte.ro/2011/06/%e2%80%9cte-voi-rapi-la-noapte%e2%80%9d-de-stelian-turlea/ vizualizari: […]