Miercuri, 25 mai 2011, ora 11.00, la Sala Mihai Viteazul a MNIR (Calea Victoriei 12, Bucureşti), va avea loc conferinţa “Atapuerca – emoţia unei descoperiri ştiinţifice”, susţinută de prof. univ. José Miguel Carretero Díaz (Universitatea din Burgos). Evenimentul e organizat cu sprijinul Fundaţiei Atapuerca şi în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, alături de Institutul Cervantes din Bucureşti şi Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).
Sierra de Atapuerca reprezintă un excepţional ansamblu de zăcăminte arheologice şi paleontologice, care constituie o adevărată comoară ştiinţifică.
În Sierra din Burgos a rămas înscrisă, ca-ntr-o carte, istoria evoluţiei omului de-a lungul ultimului milion de ani şi poate şi mai mult. În această parte din Burgos pot fi studiate schimbările produse în ultimul milion de ani în ce priveşte clima, ecosistemele, activităţile şi tehnologiile umane şi, în sfârşit, în ce priveşte înseşi fiinţele omeneşti. Aici au fost descoperite fosilele umane cele mai vechi din Europa şi odată cu ele a fost denumită o nouă specie. A fost descoperit cel mai vechi caz de canibalism şi cel mai vechi obicei funerar. Aceste caracteristici dau siturilor o valoare excepţională care le face universale, fiind considerate printre cele mai importante din lume pentru studierea evoluţiei umane în ultimul milion de ani.
Totuşi, departe de a fi epuizate, siturile de la Sierra încă rezervă pentru viitor o parte consistentă din documentaţia lor arheologică şi paleontologică. Atapuerca este, fără îndoială, un izvor de cunoaştere pentru secolul XXI, şi, deşi păstrează vestigii ale unui trecut îndepărtat, mesajul pe care-l poartă va fi dezlegat de oamenii zilei de mâine.
José Miguel Carretero Díaz face parte din echipa de cercetători de la Sierra de Atapuerca încă din anul în care a absolvit studiile universitare de Biologie, în 1986. Este doctor în Biologie al Universităţii Complutense din Madrid din 1994 şi a urmat studii postdoctorale la Universitatea Berkeley din California.
Are o vastă experienţă de teren, acumulată în ani de săpături în siturile de la Sierra de Atapuerca, mai ales la Sima de los Huesos, de unde a fost scoasă la lumină cea mai importantă colecţie de fosile umane descoperită vreodată, veche de 500.000 de ani.
În prezent, José Miguel Carretero Díaz este profesor de Paleontologie la Universitatea din Burgos şi director al Laboratorului de Evoluţie Umană de la aceeaşi universitate, calitate în care îşi continuă cercetările şi proiectele legate de popularizarea cunoştinţelor despre evoluţia umană.