spot_img

Sorin Ilieşiu îi cere Procurorului General al României să deschidă o anchetă penală în cazul înstrăinării ilegale a arhivei Emil Cioran de Patrimoniul Naţional al României

Sorin Ilieşiu, coautor – împreună cu Gabriel Liiceanu – al filmului documentar de lung-metraj “Apocalipsa după Cioran”, a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro scrisoarea adresată Procurorului General al României, doamna Laura Codruţa Kovesi, prin care solicită imperativ deschiderea unei anchete penale în cazul înstrăinării ilegale a arhivei Emil Cioran din Patrimoniul Naţional al României.  Sorin Ilieşiu completează scrisoarea sa cu date privind obligativitatea cumnatei lui Emil Cioran- Cioran Eleonora Emilia- de a fi donat arhiva personală a marelui filosof român Bibliotecii judeţene „Astra“ din Sibiu. Această arhivă a fost scoasă la licitaţie, în Franţa, la începutul lunii aprilie 2011, prin Casa Binoche şi Giquello, la hotelul Drouot Richelieu din Paris şi, astfel, s-au adus prejudicii Patrimoniului Naţional al României. Redăm, integral, textul lui Sorin Ilieşiu:

Către procurorul general al României – Laura Codruţa Kovesi

Doamnă procuror general,

Centenarul naşterii lui Emil Cioran – cel mai profund şi cel mai rafinat gânditor despre umanitate şi Dumnezeu – este în continuare sub semnul unei terifiante fraude juridice şi morale.

Revin cu completări faţă de solicitarea mea din 12 martie 2011 (înregistrată oficial la cabinetul dvs cu nr.592/2011.04.14) de a dispune declanşarea unei anchete penale de către Parchetul General din România în parteneriat cu Parchetul General din Franţa, pentru aflarea prin justiţie a adevărului privind înstrăinarea de patrimoniul naţional al României a arhivei Emil Cioran din perioada română a vieţii şi a operei acestuia.

Faţă de ceea ce am scris anterior, se impune reevaluarea parţială a acestei înstrăinări, întrucât conform testamentului scris de Aurel Cioran în 8 iulie 1997, cu circa patru luni înainte de a muri (27 noiembrie 1997), acesta a donat în timpul vieţii arhiva personală Emil Cioran Bibliotecii judeţene „Astra“ din Sibiu care a devenit astfel încă de atunci proprietarul arhivei.

În respectivul testament (evocat în recentul interviu acordat de dl Gabriel Liiceanu Revistei 22 a GDS) scrie extrem de clar: „Întreaga mea avere mobilă şi imobilă ce voi avea la decesul meu, o testez soţiei mele Cioran Eleonora Emilia, născută Popescu, cu acelaşi domiciliu ca al meu şi pe care o institui astfel ca legatara mea universală. Precizez însă că face excepţie de la această dispoziţie testamentară donaţia făcută de mine Bibliotecii „Astra“ Sibiu, constând din volume de cărţi, manuscrise şi alte înscrisuri, care în prezent se găsesc în custodia mea, la domiciliul meu arătat mai sus şi care sunt deja proprietatea bibliotecii, urmând a fi preluate de aceasta şi în folosinţă, după decesul meu.

În aceste condiţii, procurori din România şi din Franţa trebuie să cerceteze penal următoarele fapte ilegale:

–        Faptul că, după decesul în 1997 a lui Aurel Cioran, d-na Eleonora Cioran nu a predat Bibliotecii „Astra“ din Sibiu arhiva personală Emil Cioran care, conform testamentului de mai sus, era în proprietatea bibliotecii încă din timpul vieţii soţului ei.

–        Faptul că d-na Eleonora Cioran a propus în 2009 Ministerului Culturii să-i vândă arhiva personală Emil Cioran care nu era proprietatea ei, ci a bibliotecii „Astra“ din Sibiu.

–        Faptul că d-na Eleonora Cioran ar fi vândut în 2010, în dauna patrimoniului naţional, cetăţenei franceze Laurence Tacou arhiva personală Emil Cioran care nu se afla proprietatea ei, ci a bibliotecii „Astra“ din Sibiu.

–        Faptul că timp de 14 ani, din noiembrie 1997 până în 2011, în dauna patrimoniului naţional, reprezentanţii Bibliotecii „Astra“ din Sibiu nu au acţionat eficient pentru ca d-na Eleonora Cioran să predea acesteia arhiva personală Emil Cioran care se afla în proprietatea bibliotecii conform donaţiei făcute de Aurel Cioran.

–        Faptul că cetăţeana franceză Laurence Tacou ar fi cumpărat în 2010, în dauna patrimoniului naţional al României, de la d-na Eleonora Cioran, arhiva personală Emil Cioran care nu era proprietatea ei, ci a bibliotecii „Astra“ din Sibiu.

–        Faptul că în 7 aprilie a.c. arhiva personală Emil Cioran a fost licitată ilegal de Laurence Tacou prin Casa Binoche şi Giquello, la hotelul Drouot Richelieu din Paris, în dauna patrimoniului naţional al României.

Menţionez că la data de 13 aprilie a.c. d-na  Eleonora Cioran a declarat public: „Eu mai am documente de-ale lui Emil Cioran. Nu m-am gandit ce voi face cu ele. Eu în niciun caz nu fac licitaţie. Probabil că o sa le donez cuiva, nu ştiu. Nu m-am gandit încă. (…) Documentele lui Emil Cioran sunt ale mele”. Faţă de o asemenea declaraţie, atât reprezentanţii Bibliotecii „Astra“ din Sibiu cât şi reprezentanţii Parchetului general trebuie să o someze pe d-na Eleonora Cioran să predea bibliotecii absolut toate obiectele din arhiva personală Emil Cioran care se află în proprietatea bibliotecii de peste 14 ani.

Solicit încă o dată, imperativ, ca Parchetul general al României să facă imediat demersuri legale pentru ca licitarea arhivei personale Emil Cioran în 7 aprilie 2011 de Casa Binoche şi Giquello la hotelul Drouot Richelieu din Paris să fie declarată ilegală astfel încât aceasta să fie redată gratuit patrimoniului naţional al României, respectiv Bibliotecii „Astra“ din Sibiu, aşa cum a dorit Emil Cioran şi conform donaţiei făcute de fratele acestuia, Aurel Cioran, în timpul vieţii lui.

Ataşez imagini cu câteva dintre componentele arhivei înstrăinate ilegal de patrimoniul naţional al României, care mi-au fost încredinţate de Aurel Cioran în 1993 timp de câteva luni pentru a le filma şi a le include în filmul documentar de lung-metraj “Apocalipsa după Cioran” realizat de mine şi de dl Gabriel Liiceanu, film prezentat recent de ICR-Paris, ICR-Madrid, ICR-Stockholm, ICR-Budapesta, ICR-Berlin, ICR-Viena, ICR-New-York, cu ocazia centenarului Cioran.

Cu încrederea că aţi dispus declanşarea acestei anchete şi că veţi informa periodic opinia publică asupra aflării adevărului juridic despre înstrăinarea de patrimoniul naţional a arhivei Emil Cioran din perioada română a vieţii şi a operei acestuia,

Sorin Ilieşiu
Bucureşti, 1 Mai 2011

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508