spot_img

Pianul călător a rămas pentru trei ani la Mediaş!

Pianul Călător a ajuns joi, 21 aprilie 2011, la Mediaş, unde pianistul Horia Mihail a susţinut ultimul său concert de pian dintr-o serie de 12 ce au  avut loc în diferite oraşe din România. Pianul Călător a fost un proiect care a luat naştere în studiourile Radio România şi care avut drept scop încredinţarea unui pian pentru o perioadă de trei ani unei comunităţi în care nu există un astfel de instrument pentru a putea fi folosit în spectacole şi concerte. AgenţiadeCarte, unul dintre partenerii media ai proiectului, vă prezintă un reportaj amplu al evenimentului final de la Mediaş. TVR Cultural va difuza recitalul de la Bucureşti al lui Horia Mihail pe 24 aprilie 2011, în prima zi de Paşte.

Pianistul Horia Mihail a început turneul împreună cu Pianul Călător pe 1 aprilie 2011, proiectul fiind finalizat la Mediaş, în sala Traube, 20 de zile mai târziu. ”Încredinţăm, în această seară, un pian de concert oraşului Mediaş, pentru o perioadă de trei ani. De ce trei ani? deoarece Radio România şi-a propus şi şi-a asumat rolul de instituţie care în următorii doi ani poate dota încă două săli de concert din ţară cu piane performante, iar peste trei ani, când vom ajunge la Pianul Călător 4, cine ştie, poate vom duce acest pian într-un alt oraş”,  a spus Oltea Şerban-Pârâu, directorul Orchestrelor şi Corurilor Radio, redactor-şef Radio România Cultural. În cadrul acestui turneu, pianistul Horia Mihail a mers şi pe urmele lui Franz Liszt, concertele sale fiind exclusiv din opera acestui compozitor.

Peste 400 de spectatori au făcut neîncăpătoare Sala Traube din Mediaş. Printre cei prezenţi, i-am remarcat pe artiştii vizuali Mihai Zgondoiu, Vasile Popescu şi Adrian Matei, pe actriţa şi poeta Ioana Crăciunescu, pe actorul şi universitarul Alin Panc, precum şi pe scriitorul Dan Mircea Cipariu, publisher-ul AgenţiadeCarte. Proiectul Pianul Călător a adus comunităţii din Mediaş, pentru trei ani, un instrument performant care va putea fi folosit pentru încântarea publicului. ”Gestul pe care Radio România l-a făcut pentru noi este extraordinar. Pianul este destinat în primul rând copiilor care vor să înveţe să cânte la pian. Instrumentul va rămâne la Direcţia de Cultură, Sport şi Tineret a Municipiului Mediaş, vom angaja şi profesori de pian şi vom face în aşa fel încât copiii care au talent să înveţe tainele muzicii pe acest pian”, a declarat Teodor Neamţu, primarul oraşului Mediaş.

Istoria turneului

Turneul a început pe 1 aprilie 2011, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu, şi a continuat la Braşov, 3 aprilie, Sala Centrului Cultural Reduta; Cluj-Napoca, 4 aprilie, Studioul de Concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”; Baia-Mare, 7 aprilie, Sala de Concerte Rotary a Liceului de Artă Baia-Mare; Târgu-Mureş, 10 aprilie, Palatul Culturii; Iaşi, 12 aprilie, Sala „Ion Baciu”a Filarmonicii de Stat „Moldova” Iaşi; Bucureşti, 15 aprilie, Sala Radio;  Hunedoara, 17 aprilie, Sala Dietei a Muzeului Castelul Corvinilor; Deva, 18 aprilie, Sala Casei de Cultură; Alba Iulia, 19 aprilie, Sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor; Dumbrăveni, 20 aprilie, Catedrala Armenească Dumbrăveni şi Mediaş, 21 aprilie, Sala Traube. „În prima etapă a turneului, Horia Mihail a cântat în şase oraşe din ţară care aveau piane de concert. În a doua etapă, care a început pe 15 aprilie, a plecat din Bucureşti împreună cu Pianul Călător în oraşe care nu aveau piane performante – Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Dumbrăveni, despărţindu-se de acesta după un recital la Sala Traube din Mediaş”, a mai spus Oltea Şerban-Pârâu.

Despărţirea de pian

Cel care a dat viaţă pianului şi l-a însoţit în acest turneu prin ţară a fost pianistul Horia Mihail. Acesta a debutat în oraşul său natal, Braşov, la vârsta de 10 ani. Îşi continuă, ulterior, studiile de specialitate la Bucureşti, la Academia de Muzică şi în 1995 obţine diplomele de absolvire şi masterat la Universitatea din Illinois. Patru ani mai târziu primeşte Artist Diploma de la Boston University. Horia Mihail a susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 18 ţări de pe patru continente, colaborând cu mulţi artişti cunoscuţi. Revenit în ţară, pianistul pune bazele „Romanian Piano Trio”, alături de alţi doi muzicieni. ”Iată am ajuns la finalul unei călătorii absolut impresionante. Pot spune că este un vis împlinit. Publicul din toate oraşele prin care am trecut ne-a primit cu mult entuziasm, cu mult interes, iar pentru mine a fost o experienţă foarte bună pe care abia aştept să o repet. Despărţirea de pian, care în această călătorie mi-a devenit prieten, este grea, însă bucuria că am reuşit să-i redau viaţa de care avea nevoie, face ca această tristeţe să dispară”, a declarat Horia Mihail la finalul recitalului.

Turneul Pianul Călător, organizat de Radio Romania Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, marchează împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt şi a fost realizat după exemplul turneului susţinut de compozitorul maghiar între anii 1846 şi 1847 în Ţările Române. TVR Cultural va difuza recitalul de la Bucureşti pe 24 aprilie, în prima zi de Paşte.

Organizatori: Radio România Cultural şi Accendo

Partener oficial: Porsche România

Sponsori: Romgaz, JTI, BCR, Denmark Design

Coproducator: TVR Cultural

Parteneri: Radio România Regional, Noeland şi Orchestrele şi Corurile Radio.

Parteneri media: Antena 3, Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Adevărul, Dilema Veche, Şapte seri, România Liberă, Observator Cultural, Artmark, Jurnalul Naţional, Liternet.ro, ArtAct Magazine, Agenţia de Carte.

Parteneri culturali: Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica Braşov, Centrul Cultural Reduta Braşov, Filarmonica ”Transilvania” Cluj-Napoca, Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Liceul de Artă Baia Mare, Filarmonica de Stat Târgu Mureş, Filarmonica de Stat, Filarmonica ”Moldova” Iaşi, Muzeul Castelul Corvinilor, Casa de Cultură Deva, Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia, Catedrala Armenească Dumbrăveni, Institutul Naţional pentru Dezvoltare Integrată a Ariilor Protejate din România, Fundaţia Armenească Dumbrăveni, Fundaţia Lohan, Primăria Mediaş, Asociaţia ”St. L. Roth”.

Eveniment recomandat de Radio România.

Dorina CIOPLEA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508