La Editura Humanitas a apărut volumul “Străzi vechi din Bucureştiul de azi” de Alexandru Ofrim, ediţia a IV-a revizuită, cu o prefaţă de Ioana Pârvulescu. În ordine alfabetică, în formula unui dicţionar, cartea prezintă istoria numelor de străzi vechi din Bucureşti. Aproape 500 de imagini însoţesc textul: fotografii de epocă, inedite sau puţin cunoscute, hărţi ale oraşului de altădată, fotografii de azi ale oraşului.
„Acesta este Bucureştiul paşilor noştri. Pe aici, pe una dintre aceste străzi locuiţi şi dumneavoastră sau rudele şi prietenii dumneavoastră, sau o persoană care v-a dat bătăi de inimă sau de cap, pe-aici v-aţi rătăcit, într-o zi, căutând cu îngrijorare numele străzii, pe plăcuţa prinsă acolo, sus, pe casa din colţ. Străzile sunt făcute din case, oameni şi amintiri. Şi din paşi. Acesta este Bucureştiul paşilor noştri: îl puteţi străbate în câteva ore. Fără, măcar, să vă murdăriţi pantofii de praf.” (Ioana Pârvulescu)
Alexandru Ofrim (n. 1964) a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti, unde predă cursuri de istoria mentalităţilor şi de antropologie culturală. A fost muzeograf, şef al Secţiei de Istorie din cadrul Muzeului de Istorie şi Artă al Municipiului Bucureşti. A publicat volumul Cheia şi Psaltirea. Imaginarul cărţii în cultura tradiţională românească, 2001. Colaborează la Dilema Veche şi la Dilemateca.