spot_img

“Proiectul Lazarus” de Aleksandar Hemon, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori americani din noua generaţie

La Editura Polirom, în colecţia „Biblioteca Polirom”, a apărut volumul “Proiectul Lazarus” de Aleksandar Hemon, în traducerea lui Dan Sociu. Aleksandar Hemon pare a întruchipa realizarea visului american: plecat în Chicago, în 1992, fără intenţia de a-şi părăsi definitiv ţara de origine, Bosnia, este obligat să rămână acolo, din pricina conflictelor izbucnite în Sarajevo. Fără a cunoaşte limba engleză, ajunge să exceleze din punct de vedere stilistic, devenind unul dintre cei mai apreciaţi scriitori americani din noua generaţie, comparat adesea cu Vladimir Nabokov, pentru subtilitatea şi expresivitatea limbii engleze în care scrie. A fost recompensat cu premiul MacArthur «Genius» Grant şi a fost finalist al National Book Critics Circle Award. Şi-a câştigat notorietatea prin romanele sale scrise într-o limbă engleză plină de originalitate şi într-un stil dintre cele mai atrăgătoare.

Tulburătorul roman al lui Aleksandar Hemon este construit în jurul unui eveniment istoric ambiguu: în dimineaţa zilei de 2 martie 1908, Lazarus Averbuch, un tânăr evreu supravieţuior al pogromului din Chişinău, se prezintă la uşa casei lui George Shippy, şeful poliţiei din Chicago. Motivul vizitei rămâne însă necunoscut, fiindcă în numai câteva minute, din pricina trăsăturilor sale de imigrant şi a uniformei de lucru, Lazarus este luat drept anarhist şi împuşcat mortal. Ca urmare, presa locală provoacă o adevărată isterie cu conotaţii xenofobe, acuzând deopotrivă anarhiştii reali şi închipuiţi, consideraţi cu toţii adepţi ai conjuraţiei lui Lazarus, asasinul fără armă. După mai bine de un secol, scriitorul bosniac Vladimir Brik, stabilit în America, e fascinat de poveste şi, cu ajutorul unei burse, începe să lucreze la Proiectul Lazarus. În ideea de a reface traseul personajului său de la Chişinău la Chicago, Brik călătoreşte în Ucraina, Moldova şi Bosnia-Herţegovina, călătorie cu puternice accente autobiografice, în urma căreia scriitorul est-european îşi reevaluează propriul statut de imigrant într-o ţară la fel de absurdă precum e şi  aceea în care s-a născut. Şi în tot acest răstimp, prietenul său din copilarie, fotograful Rora, îl învăluie într-o înşiruire postmodernă de istorii misterioase şi neverosimile.

„Structura “Proiectului Lazarus” este de o ingeniozitate rară. Succesiunea capitolelor înşiră povestea uciderii lui Lazarus spusă de Brik, şi călătoria lui Brik în căutarea lui Lazarus. Apoi, pe măsură ce romanul se desfăşoară, cele două poveşti se leagă într-un amestec uneori trist şi plin de confuzii, alteori amuzant şi ironic.” (The Washington Post)

Aleksandar Hemon s-a născut în 1964 la Sarajevo, a absolvit Universitatea din Sarajevo şi a început să publice în fosta Iugoslavie, înainte de împlinirea vârstei de 26 de ani. În 1992, a plecat la Chicago, cu intenţia de a petrece câteva luni acolo. Asediul oraşului Sarajevo i-a făcut însă reîntoarcerea imposibilă. Hemon este autorul romanelor Proiectul Lazarus şi Omul de nicăieri (Polirom, 2010) – primul nominalizat în 2008 la National Book Award, al doilea la National Book Critics Circle Award – şi a două volume de povestiri, The Question of Bruno şi Love and Obstacles, care s-au bucurat de aprecierea criticii şi a publicului. În 2003 şi 2004 i s-au acordat două burse de creaţie de către fundaţiile Guggenheim şi MacArthur. În prezent, Aleksandar Hemon trăieşte la Chicago, cu soţia şi fiica sa. În urmă cu doi ani, Aleksandar Hemon a iniţiat proiectul Best European Fiction, o antologie care include, anual, o selecţie a celor mai interesante voci ale literaturii europene de astăzi, prezentate publicului, editorilor agenţilor de peste Ocean.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508