spot_img

Lansări-eveniment la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti: cărţi semnate de Constantin Hagea, Emil Boşca-Mălin, Corneliu Coposu, Victor Papilian şi Mircea Popa

Joi, 14 aprilie 2011, ora 13:00, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române (Bdul Dacia nr. 12, Bucureşti), va avea loc lansarea mai multor volume semnate de Constantin Hagea, Emil Boşca-Mălin, Corneliu Coposu, Victor Papilian şi Mircea Popa. Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Editura Eikon. Moderator: Mircea Popa. Invitaţi la aceste lansări: Emil Constantinescu, Victor Ciorbea, Ion Diaconescu, Andrei Dimitriu, Mircea Popa-Zlatna, Ana Blandiana, Nicolae Ionescu-Galbeni, Sorin Dimitriu, Gabriel Ţepelea, Rodica Coposu, Flavia Coposu, Romulus Rusan, Paul Lăzărescu, Liviu Hagea. Vor fi lansate volumele: “Pagini de istorie trăită – De la Diktatul de la Viena la Războiul din Răsărit” de Constantin Hagea (ediţie alcătuită şi îngrijită de Mircea Popa şi Traian Bradea), Editura Eikon; “Plânge Ardealul!… – Mărturii de epocă despre Dictatul de la Viena„ de Emil Boşca-Mălin, Corneliu Coposu, Constantin Hagea, Victor Papilian (ediţie îngrijită şi note de Mircea Popa şi Liviu Hagea) şi „Panoramic jurnalistic – Presa de ieri şi de azi” de Mircea Popa.

Pagini de istorie trăită – De la Diktatul de la Viena la Războiul din Răsărit” de Constantin Hagea, Editura Eikon

Ediţia de faţă are drept scop recuperarea operei publicistice a omului politic şi gazetarului Constantin Hagea (29 ianuarie 1905 – 1960), membru marcant al Partidului Naţional Ţărănesc, aripa Iuliu Maniu, cu bogată activitate gazetărească la ziarele „România Nouă” şi „Patria” din Cluj, la „Dreptatea” (redactor), „Ardealul” şi „Dreptatea ţăranilor” din Bucureşti. A fost unul dintre membrii marcanţi ai Asociaţiei Refugiaţilor şi Expulzaţilor din Ardealul de Nord şi director al ziarului „Ardealul” (21 februarie-14 mai 1944), organul de presă al acesteia. O vreme a deţinut şi funcţia de secretar adjunct pentru organizaţia P.N.Ţ. din Ardeal şi Banat, iar după izolarea P.N.Ţ. a devenit secretar adjunct al Comisiei Interimare, care a avut rolul de a menţine structura de bază a partidului în condiţiile schimbate din ţară şi a duce activitatea acestuia mai departe.

Odată cu instaurarea guvernului dr. Petru Groza, în 1947, ştiind că va fi arestat şi condamnat, Constantin Hagea a stat ascuns la rudele din Transilvania timp de şase ani, apoi a încercat să ajungă la Bucureşti, la familie. A fost arestat, dar procesul în care a fost târât s a instrumentat abia în vara anului 1955. În baza sentinţei nr. 876 din 16 iulie 1955 a Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti, el a fost judecat alături de Corneliu Coposu şi de Ioan Domocoş şi a primit cea mai grea condamnare: 25 de ani e muncă silnică şi 10 ani degradare civilă pentru „crimă de uneltire contra ordinii sociale” şi 18 ani detenţie grea „pentru crima de activitate intensă contra clasei muncitoare”, în timp ce Corneliu Coposu a fost condamnat la 15 ani detenţie grea, iar Ioan Domocoş la 9 ani închisoare corecţională. A decedat, în anul 1960, în Penitenciarul de la Râmnicu-Sărat.

La 10 mai 1995, Curtea Supremă de Casaţie, secţia Penală, a judecat recursul împotriva acestei sentinţe, iar cei trei au fost achitaţi de învinuirile aduse, au fost casate hotărârile vechi, iar inculpaţii au fost repuşi în drepturi, cu restituirea averilor confiscate.

Plânge Ardealul!… – Mărturii de epocă despre Dictatul de la Viena„ de Emil Boşca-Mălin, Corneliu Coposu, Constantin Hagea, Victor Papilian, Editura Eikon

Volumul cuprinde capitole semnate de: Emil Boşca-Mălin- Cluj 1940”, Corneliu Coposu– “Ungaria ne cere pământul”, Constantin Hagea-“Plânge Ardealul!… Septembrie 1940”, Victor Papilian– “Cu steagul înfăşurat – amintiri de la evacuarea Clujului”.

„Panoramic jurnalistic – Presa de ieri şi de azi” de Mircea Popa, Editura Eikon

„În orice societate din lume, presa e un călăuzitor şi un controlor al vieţii publice. Fără presă nu există libertate şi fără libertate nu există echilibru şi progres social. A măsura zilnic, cu cântarul exigenţelor obşteşti, mersul şi nevoile sociale, morale, culturale şi politice ale naţiei e un gest patriotic, o datorie şi un semn de respect al legilor, al onoarei şi al conştiinţei de sine. Presa este farul care veghează fruntariile libertăţii, judecătorul inclement dintre vorbe şi fapte, cântarul infatigabil al justeţei şi adevărului, semănătorul de idei şi valorizatorul credinţelor unui neam.
Fără presă, orice societate nu-şi poate valida potenţialul constructiv, la nivelul exigenţelor prezentului şi al viitorului.” (Mircea Popa)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508